HomeInteresująceLudzie na całym świecie masowo przestają jeść awokado.Znamy powód

Ludzie na całym świecie masowo przestają jeść awokado.Znamy powód

Awokado, choć jest owocem cenionym za korzyści zdrowotne, ma swoją ciemną stronę.Gatunek ten jest zasobochłonny, a jego uprawa ma negatywny wpływ na środowisko.Co więcej, dla wielu osób za produkcją awokado kryje się dramat, a nawet działalność karteli narkotykowych.

Niewiele produktów spożywczych osiągnęło tak spektakularny sukces jak awokado, owoc pochodzący z wiecznie zielonego drzewa z Meksyku.Jednak pomimo jego popularności, coraz więcej osób i restauracji, zwłaszcza w Europie Zachodniej, decyduje się z niego zrezygnować.Dlaczego tak się dzieje?

Awokado nie.Dlaczego ludzie rezygnują z jedzenia awokado?

Pomimo wielu zalet awokado, jego spożywanie jest kontrowersyjne.Powstał nawet ruch o nazwie „avocadon’t&#8221, którego członkowie są przeciwni spożywaniu tego owocu.Powodem tego jest przerażające tło jego kultywacji.

Największe problemy dotyczą awokado z Meksyku i Chile, które są największymi na świecie producentami tego owocu. Aby zaspokoić globalny popyt, lasy są niszczone i zastępowane plantacjami awokado. Prowadzi to do degradacji siedlisk zwierząt i erozji gleby.Ponadto w uprawie stosuje się duże ilości pestycydów, które przedostają się do gleby, powietrza i wody, niekorzystnie wpływając na faunę i florę oraz zdrowie rolników i mieszkańców okolicznych terenów.

W ostatnich latach uprawa awokado stała się bardziej opłacalna niż uprawa koki.W rezultacie wiele plantacji awokado w Meksyku zostało przejętych przez kartele narkotykowe, co przyczyniło się do wielu ofiar (w tym śmierci) wśród rolników, którzy odmówili podporządkowania się nowym właścicielom.Warunki pracy na takich plantacjach są często porównywane do niewolnictwa.

Spory dotyczące uprawy awokado

Uprawa awokado jest bardzo zasobochłonna. Do wyprodukowania 1 kg awokado potrzeba aż 600 litrów wody, podczas gdy 1 litr wystarcza do wyprodukowania 1 kg jabłek.W rezultacie rosnąca liczba plantacji awokado prowadzi do wyczerpania naturalnych zasobów wodnych, co jest szczególnie widoczne w Chile.

Zaleca się zatem, aby przy zakupie zwracać szczególną uwagę na pochodzenie owoców. Należy wybierać awokado z Hiszpanii lub Izraela i unikać awokado z Chile i Meksyku. Można również szukać produktów z etykietą &#8222 Fair Trade&#8220.

.

Janem
Janem
Dzielę się z Wami wspaniałymi przepisami tradycyjnej polskiej kuchni oraz poradami, jak stworzyć przytulny i stylowy dom. Moje osobiste triki, sprawdzone przez lata, sprawią, że każdy dzień będzie pełen ciepła i smaku. Dołączcie do mnie w tej kulinarnej i domowej podróży!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Nejoblíbenější

Nedávné komentáře