HomeJedzenieKupiliśmy te bułeczki na wakacjach w CHORWACJI i teraz piekę je w...

Kupiliśmy te bułeczki na wakacjach w CHORWACJI i teraz piekę je w domu: Mam niesamowicie prosty przepis!

Zrób szybkie bułeczki w domu, które są łatwe w przygotowaniu i wypełnią cały dom swoim aromatem.

Odkąd używam tego pysznego przepisu, nie jemy w domu żadnych innych wypieków.

Fantastyczny przepis na chrupiące domowe wypieki z kanału youtube Food Language.

Ponadto, jeśli byłeś na wakacjach w Chorwacji, być może natknąłeś się na te bułeczki w lokalnych piekarniach.Jeśli jesteś fanem tych wypieków, pokochasz ten przepis.

Potrzebujesz:

2,5 szklanki mąki pszennej chlebowej (320 g).

3/4 szklanki + 2 łyżki wody (210 ml).

1 łyżeczka świeżych drożdży (3 g) lub 1/2 łyżeczki suszonych drożdży (2 g).

1 łyżeczka cukru granulowanego.

1 łyżeczka soli.

Opcjonalnie do posypania:.

Sól gruboziarnista.

Nasiona do smaku.

Zioła do smaku.

Wskazówka redaktora:.

Do ciasta można również dodać prażoną i ostudzoną cebulę lub posiekane oliwki.

Procedura:

Wlej wodę do miski. Pokrusz drożdże i dodaj cukier.

Mieszać widelcem, aż drożdże się rozpuszczą.

Wsyp mąkę i sól.Wymieszaj wszystko razem łyżką.

Po prostu ugniataj ciasto, nie musimy go ugniatać.

Przykryj miskę z ciastem folią spożywczą i pozostaw do wyrośnięcia na 30 minut.

Gdy czas dobiegnie końca, zanurzyć dłoń w wodzie i rozciągnąć ciasto z czterech stron i złożyć je do środka (patrz wideo).

Uderz ciasto na środku kilka razy podnieś ręką i umieść w misce.

Ponownie przykryj miskę folią spożywczą i odstaw na 30 minut.

Po upływie tego czasu powtórz cały proces ponownie.

Przykryj miskę z ciastem folią spożywczą i pozostaw do wyrośnięcia na 2 godziny.

Posyp powierzchnię roboczą mąką.Umieść wyrośnięte ciasto na stolnicy.

Następnie złóż ciasto i pokrój na 6 równych części.

Z każdej części uformuj kulkę.

Umieścić kulki na posypanej mąką macie, przykryć i odstawić na 10 minut.

Po dziesięciu minutach delikatnie rozciągnij ciasto i dociśnij krawędź do środka , aby uzyskać pożądany kształt (patrz wideo).

Umieść bułeczki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Przykryć ściereczką do naczyń i pozostawić do wyrośnięcia na 30 minut.

Zrób nacięcie na środku bułki ostrym nożem.

Skropić wodą i posypać wierzch mąką.

Przykryj kolejną blachą do pieczenia i umieść w nagrzanym piekarniku.

Piec przez 20 minut w temperaturze 230°C .Po upływie tego czasu zdejmij górną blachę do pieczenia.

Piec przez kolejne 10 minut w temperaturze 200°C ..

Możemy służyć.

Życzymy dobrego smaku!

Instrukcje wideo

.

Janem
Janem
Dzielę się z Wami wspaniałymi przepisami tradycyjnej polskiej kuchni oraz poradami, jak stworzyć przytulny i stylowy dom. Moje osobiste triki, sprawdzone przez lata, sprawią, że każdy dzień będzie pełen ciepła i smaku. Dołączcie do mnie w tej kulinarnej i domowej podróży!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Nejoblíbenější

Nedávné komentáře