26. 08. 2024 (Fot.: Shutterstock/Aviavlad).
Obieranie jajek na twardo może czasem stanowić nie lada wyzwanie.Kiedy skorupa rozpada się na drobne kawałki, a wewnętrzna membrana nie chce się złożyć, pomocne mogą być sprawdzone, domowe triki.Wiele z nich przekazywanych jest z pokolenia na pokolenie.Dzięki nim obieranie jajek będzie szybkie i bezproblemowe.Oto szczegóły!.
Kilka sekund i naboje lądują w koszu
Dlaczego warto jeść jajka? To prawdziwa skarbnica wartości odżywczych.Zawierają pełnowartościowe białka, aminokwasy, nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy (A, E, K, D, grupa B) i minerały.
Są pyszne i uniwersalne – można je jeść na twardo, na miękko, smażone, jajecznicę lub w formie omletu.
Aby jednak cieszyć się ich smakiem, trzeba je najpierw… obrać. Nasze babcie miały na to swoje sposoby.
Jak łatwo obrać jajka na twardo?
Jeśli chcesz ugotować jajko na twardo, włóż je do wrzącej wody na około 8-10 minut.Kiedy jajka będą już gotowe, użyj jednej z tych prostych sztuczek, aby łatwo usunąć skorupkę:
Sztuczka z łyżką
Wlać… zimną wodę
Po ugotowaniu zalewamy jajka zimną wodą i delikatnie uderzamy nimi o garnek, tak aby skorupka pękła.Po 2-3 minutach skorupka zacznie się samoczynnie odklejać, a resztę będzie można bez problemu usunąć.
Inne triki na łatwe obieranie jajek:
Teraz, gdy znasz te proste sztuczki, obieranie jajek będzie proste.