HomeJedzenieJakie błędy popełnia się najczęściej podczas smażenia ziemniaków: nie zdziw się, że...

Jakie błędy popełnia się najczęściej podczas smażenia ziemniaków: nie zdziw się, że w rezultacie otrzymasz nieapetyczną owsiankę ziemniaczaną

Być może spotkałeś się z sytuacją, w której zamiast aromatycznych smażonych ziemniaków na patelni otrzymałeś nieatrakcyjną mieszankę z przypalonymi i zamoczonymi miejscami, która nawet z daleka nie wygląda jak smażone ziemniaki?.

Według kucharki Julii Arkhipowej, ekspertki internetowej publikacji BelNovosti, może to wynikać z błędów, które sprawiają, że danie jest bez smaku i nieestetyczne..

Po pierwsze, ziemniaków nie należy smażyć bezpośrednio po obraniu bulw.Należy go pokroić i trzymać w zimnej wodzie przez co najmniej pół godziny, aby pozbyć się skrobi.

Następnie bulwy należy umieścić na ręcznikach papierowych, aby wchłonęły nadmiar płynu.

Kolejnym błędem jest źle rozgrzana patelnia.Pamiętaj: ziemniaki pokrojone w kostkę należy wkładać dopiero wtedy, gdy olej będzie maksymalnie nagrzany.

Co jeszcze może pójść nie tak? Ziemniaki zamieniają się w papkę, jeśli zbyt często je mieszamy podczas gotowania – wystarczy 3-4 razy.

Podsumowując, odpowiemy na pytanie, które niepokoi wiele początkujących gospodyń domowych: czy podczas smażenia warto przykrywać ziemniaki pokrywką, czy można się bez tego obejść.

To zależy od rodzaju ziemniaka – jeśli szybko się gotuje, pokrywka nie jest potrzebna, odmiana jest „długotrwała“ – nie można obejść się bez pokrywki.

Wcześniej powiedzieliśmy, co dodać podczas smażenia ryby, aby miała chrupiącą złotą skórkę.

Janem
Janem
Dzielę się z Wami wspaniałymi przepisami tradycyjnej polskiej kuchni oraz poradami, jak stworzyć przytulny i stylowy dom. Moje osobiste triki, sprawdzone przez lata, sprawią, że każdy dzień będzie pełen ciepła i smaku. Dołączcie do mnie w tej kulinarnej i domowej podróży!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Nejoblíbenější

Nedávné komentáře