Być może spotkałeś się z sytuacją, w której zamiast aromatycznych smażonych ziemniaków na patelni otrzymałeś nieatrakcyjną mieszankę z przypalonymi i zamoczonymi miejscami, która nawet z daleka nie wygląda jak smażone ziemniaki?.
Według kucharki Julii Arkhipowej, ekspertki internetowej publikacji BelNovosti, może to wynikać z błędów, które sprawiają, że danie jest bez smaku i nieestetyczne..
Po pierwsze, ziemniaków nie należy smażyć bezpośrednio po obraniu bulw.Należy go pokroić i trzymać w zimnej wodzie przez co najmniej pół godziny, aby pozbyć się skrobi.
Następnie bulwy należy umieścić na ręcznikach papierowych, aby wchłonęły nadmiar płynu.
Kolejnym błędem jest źle rozgrzana patelnia.Pamiętaj: ziemniaki pokrojone w kostkę należy wkładać dopiero wtedy, gdy olej będzie maksymalnie nagrzany.
Co jeszcze może pójść nie tak? Ziemniaki zamieniają się w papkę, jeśli zbyt często je mieszamy podczas gotowania – wystarczy 3-4 razy.
Podsumowując, odpowiemy na pytanie, które niepokoi wiele początkujących gospodyń domowych: czy podczas smażenia warto przykrywać ziemniaki pokrywką, czy można się bez tego obejść.
To zależy od rodzaju ziemniaka – jeśli szybko się gotuje, pokrywka nie jest potrzebna, odmiana jest „długotrwała“ – nie można obejść się bez pokrywki.
Wcześniej powiedzieliśmy, co dodać podczas smażenia ryby, aby miała chrupiącą złotą skórkę.