Z reguły mintaja sprzedaje się w postaci mrożonej, ale zdarza się też, że sprzedawca oferuje całą świeżą rybę..
Szef kuchni Yulia Arkhipova, ekspert publikacji internetowej BelNovosti, opowiedziała, jak wybrać produkt wysokiej jakości.
Oznaki świeżych ryb
Przed zakupem upewnij się, że mintaj ma wystające i czyste oczy, a skrzela są czerwone i pozbawione plam.Inną ważną oznaką świeżości ryb jest brak śluzu lub płytki nazębnej na powierzchni tuszy.
I oczywiście nie wahaj się powąchać ryby: powinna mieć świeży zapach, bez zanieczyszczeń.
Jeśli kupisz rybę bez głowy, zwróć uwagę na brak blizn i żółtych plam na tuszy.
Zwolennicy filetu powinni zadbać o to, aby jego powierzchnia była jasna, jednolita i pozbawiona skaz.
Jak pokroić mintaja
Jest to dość łatwe: przetworzenie tej małej ryby zajmie Ci nie więcej niż 15 minut.
Opłucz tuszę, odetnij płetwy, wypatrosz i usuń łuski.Zrób nacięcie wzdłuż kręgosłupa, podziel na dwie części i usuń kości.
Na koniec pokrój rybę na kawałki.
Wcześniej BelNovosti powiedział, które masło kupić w sklepie.