Pruszki ziemniaczane są bardzo popularne wśród smakoszy..
I nie ma w tym nic dziwnego: danie jest apetyczne, doskonale sycące i dobrze komponuje się z mięsami i warzywami..
Ale puree ma poważną wadę: przygotowanie jedzenia zwykle zajmuje dużo czasu.
Jednak jeden mały trik może znacznie przyspieszyć ten proces.
O ciekawym lifehacku z masłem opowiedziała Yulia Arkhipova, ekspertka kulinarna internetowego wydania Belnovosti, kucharka i czwartorzędny piekarz.
Jak przyspieszyć przygotowanie puree ziemniaczanego
Być może najdłuższym etapem tworzenia dania jest gotowanie ziemniaków.
Proces ten można przyspieszyć.Najpierw należy pokroić obraną bulwę na małe kawałki, umieścić je w rondlu i zalać wodą (tak, aby przykrywała tylko kawałki ziemniaków: płynu nie powinno być dużo).
Obrane i pokrojone warzywa należy zalać zimną wodą na 5 minut.
Następnie należy postawić patelnię na kuchence, włączyć palnik i wrzucić do naczynia kawałek masła.
Tłusty produkt szybko się rozpuści i utworzy film na powierzchni płynu, dzięki czemu ziemniaki będą gotowe bardzo szybko.Być może za 8-10 minut.
Następnie gotowane ziemniaki trzeba będzie „przerobić“ tłuczkiem, wymieszać z mlekiem i dodatkową porcją masła.
To najszybszy sposób na przygotowanie puree.