HomeJedzenieJak ugotować prawdziwe węgierskie leczo: gospodynie domowe, zapisz przepis

Jak ugotować prawdziwe węgierskie leczo: gospodynie domowe, zapisz przepis

Jednym z obcych przepisów jest węgierskie lecho.Preparat pobudzał wyobraźnię gospodyń domowych jeszcze bardziej niż kawior z bakłażana..

Nie trzeba nawet sprawdzać – słoiki z lecho są jednymi z pierwszych, które zimą opróżniamy, więc preparat nigdy się nie zepsuje.

Ekspertka naszego magazynu Julia Arkhipova, czwartorzędna kucharka i piekarz, opowiedziała nam, jak przygotować prawdziwe węgierskie lecho.

Będziesz potrzebować:

  • papryka – 2,5 kg.
  • sok pomidorowy – 1 l.
  • cukier – 100 gr.
  • olej roślinny – 100 ml.
  • sól (gruba) – 2 łyżeczki.ja.
  • papryka (mielona) – 1 łyżeczka.ja.
  • ostra papryka (mielona) – 1 łyżeczka.ja.
  • ocet (9%) – 100 ml.
  • Jak gotować

    1.Do węgierskiego lecho trzeba wybrać najbardziej mięsistą i soczystą paprykę.Usuń łodygę i nasiona, pokrój w półpierścienie.

    2.Sok pomidorowy lub koncentrat pomidorowy rozcieńczyć wodą (500 ml pasty na 600 ml wody), dodać olej, ocet, sól i cukier, paprykę i doprowadzić sos do wrzenia.

    3.Gdy pasta zacznie się gotować przez kilka minut, dodaj posiekaną paprykę i gotuj na małym ogniu przez 7-10 minut.

    4.Lecho rozlej do wyparzonych słoików, zamknij pokrywki, odwróć i pozostaw na 12 godzin pod ręcznikiem.

    Gdy ostygnie, przechowuj go w ciemnym i chłodnym miejscu.Smacznego!

    Wcześniej powiedzieliśmy, co dodać do wody podczas gotowania świeżych jaj.

    Janem
    Janem
    Dzielę się z Wami wspaniałymi przepisami tradycyjnej polskiej kuchni oraz poradami, jak stworzyć przytulny i stylowy dom. Moje osobiste triki, sprawdzone przez lata, sprawią, że każdy dzień będzie pełen ciepła i smaku. Dołączcie do mnie w tej kulinarnej i domowej podróży!

    LEAVE A REPLY

    Please enter your comment!
    Please enter your name here

    Nejoblíbenější

    Nedávné komentáře