HomeRoślinyJak przygotować porzeczki na zimę: jeden mały szczegół, o którym wiele osób...

Jak przygotować porzeczki na zimę: jeden mały szczegół, o którym wiele osób zapomina

Przygotowanie ogrodów jagodowych do zimowania nie kończy się na nawożeniu, ściółkowaniu i tworzeniu schronień..

Konieczne jest przeprowadzenie profilaktycznego leczenia krzewów przed szkodnikami.Nie należy liczyć na to, że wymrą one przez zimę, a pozostałe podczas wiosennych zabiegów..

Ekspert naszego magazynu Anastasia Kovrizhnykh, agronom i projektantka krajobrazu, powiedziała nam, jak przetwarzać porzeczki jesienią.

Dlaczego to jest ważne?

Walka ze szkodnikami i chorobami nie powinna kończyć się wraz z nadejściem jesieni.

Jeśli mówimy o porzeczkach, to jego pierwszym wrogiem są roztocza, mszyce i inne owady.Oprócz szkodników należy pamiętać o chorobach krzewów.

Może to być mączniak prawdziwy, różne plamy, mozaiki i szara zgnilizna.

Przetwarzanie

Warto zauważyć, że zabieg przeprowadza się dopiero po przycięciu i innych niezbędnych zabiegach.

Ważne jest również zrozumienie chorób, których nie można leczyć.W takich przypadkach bardziej właściwe byłoby pozbycie się krzaka.

Bardziej skoncentrowane roztwory można stosować także jesienią niż wiosną.

Do opryskiwania stosuje się mieszaninę Bordeaux, Batrider, Aliot i inne.

W odróżnieniu od tradycyjnych receptur są niezawodne, trwałe i skuteczne, wzmacniając odporność rośliny.

Janem
Janem
Dzielę się z Wami wspaniałymi przepisami tradycyjnej polskiej kuchni oraz poradami, jak stworzyć przytulny i stylowy dom. Moje osobiste triki, sprawdzone przez lata, sprawią, że każdy dzień będzie pełen ciepła i smaku. Dołączcie do mnie w tej kulinarnej i domowej podróży!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Nejoblíbenější

Nedávné komentáře