Przygotowanie ogrodów jagodowych do zimowania nie kończy się na nawożeniu, ściółkowaniu i tworzeniu schronień..
Konieczne jest przeprowadzenie profilaktycznego leczenia krzewów przed szkodnikami.Nie należy liczyć na to, że wymrą one przez zimę, a pozostałe podczas wiosennych zabiegów..
Ekspert naszego magazynu Anastasia Kovrizhnykh, agronom i projektantka krajobrazu, powiedziała nam, jak przetwarzać porzeczki jesienią.
Dlaczego to jest ważne?
Walka ze szkodnikami i chorobami nie powinna kończyć się wraz z nadejściem jesieni.
Jeśli mówimy o porzeczkach, to jego pierwszym wrogiem są roztocza, mszyce i inne owady.Oprócz szkodników należy pamiętać o chorobach krzewów.
Może to być mączniak prawdziwy, różne plamy, mozaiki i szara zgnilizna.
Przetwarzanie
Warto zauważyć, że zabieg przeprowadza się dopiero po przycięciu i innych niezbędnych zabiegach.
Ważne jest również zrozumienie chorób, których nie można leczyć.W takich przypadkach bardziej właściwe byłoby pozbycie się krzaka.
Bardziej skoncentrowane roztwory można stosować także jesienią niż wiosną.
Do opryskiwania stosuje się mieszaninę Bordeaux, Batrider, Aliot i inne.
W odróżnieniu od tradycyjnych receptur są niezawodne, trwałe i skuteczne, wzmacniając odporność rośliny.