Cukinia to warzywo o wszechstronnym zastosowaniu w kuchni.Są nie tylko smażone, duszone, marynowane i przetwarzane na kawior, ale także zawijane w kompoty owocowe..
Innym daniem, które nie jest zbyt znane większości, jest zupa z cukinii..
Ekspertka naszego magazynu Julia Arkhipova, czwartorzędna kucharka i piekarz, powiedziała nam, jak przygotować zupę z puree z cukinii z bazylią.
Będzie to wymagane
Jak gotować
1.Cukinię, por i łodygi selera pokroić w drobną kostkę.Przełóż czosnek przez prasę.
2.Na patelnię wlać olej roślinny, podgrzać i dodać pory i seler.Dusić około 5 minut, w razie potrzeby dodając oliwę.
3.Dodać czosnek, dusić przez 30 sekund i dodać cukinię.Gotować na wolnym ogniu przez 1 minutę, dodać liście bazylii i sól na patelnię i wymieszać.
4.Zalać wodą, doprowadzić do wrzenia, przykryć patelnię pokrywką, gotować na średnim ogniu przez 10 minut, mieszając.
Zupę zdejmij z ognia, zawartość zmiel blenderem, dodaj świeżą bazylię, możesz dodać sok z cytryny i odrobinę oliwy z oliwek do smaku.Smacznego!
Wcześniej powiedzieliśmy Ci, dlaczego warto smażyć cytryny na patelni.