HomeJedzenieJak gotować zupę z cukinii: lekką, pożywną i bardzo smaczną

Jak gotować zupę z cukinii: lekką, pożywną i bardzo smaczną

Cukinia to warzywo o wszechstronnym zastosowaniu w kuchni.Są nie tylko smażone, duszone, marynowane i przetwarzane na kawior, ale także zawijane w kompoty owocowe..

Innym daniem, które nie jest zbyt znane większości, jest zupa z cukinii..

Ekspertka naszego magazynu Julia Arkhipova, czwartorzędna kucharka i piekarz, powiedziała nam, jak przygotować zupę z puree z cukinii z bazylią.

Będzie to wymagane

  • cukinia – 700 gr.
  • por – 250 gr.
  • seler (łodyga) – 170 gr.
  • bazylia (świeża) – 55 gr.
  • czosnek – 3 ząbki.
  • olej roślinny – 5 łyżek.ja.
  • woda – 1,2 l.
  • sól, czarny pieprz (mielony) do smaku.
  • Jak gotować

    1.Cukinię, por i łodygi selera pokroić w drobną kostkę.Przełóż czosnek przez prasę.

    2.Na patelnię wlać olej roślinny, podgrzać i dodać pory i seler.Dusić około 5 minut, w razie potrzeby dodając oliwę.

    3.Dodać czosnek, dusić przez 30 sekund i dodać cukinię.Gotować na wolnym ogniu przez 1 minutę, dodać liście bazylii i sól na patelnię i wymieszać.

    4.Zalać wodą, doprowadzić do wrzenia, przykryć patelnię pokrywką, gotować na średnim ogniu przez 10 minut, mieszając.

    Zupę zdejmij z ognia, zawartość zmiel blenderem, dodaj świeżą bazylię, możesz dodać sok z cytryny i odrobinę oliwy z oliwek do smaku.Smacznego!

    Wcześniej powiedzieliśmy Ci, dlaczego warto smażyć cytryny na patelni.

    Janem
    Janem
    Dzielę się z Wami wspaniałymi przepisami tradycyjnej polskiej kuchni oraz poradami, jak stworzyć przytulny i stylowy dom. Moje osobiste triki, sprawdzone przez lata, sprawią, że każdy dzień będzie pełen ciepła i smaku. Dołączcie do mnie w tej kulinarnej i domowej podróży!

    LEAVE A REPLY

    Please enter your comment!
    Please enter your name here

    Nejoblíbenější

    Nedávné komentáře