HomeJedzenieJak gotować bakłażana z mięsem mielonym: niezwykły przepis

Jak gotować bakłażana z mięsem mielonym: niezwykły przepis

Czas pomyśleć o tym, jakie pyszne rzeczy można zrobić z bakłażanów.Przepisów, które pozwalają odkryć smak tych małych błękitków, jest mnóstwo..

To nie jest najzwyklejsze danie – bakłażan z mięsem mielonym..

Ekspert naszego magazynu Julia Arkhipova, kucharka i piekarz czwartej kategorii, opowiedziała nam, jak gotować.

Będziesz potrzebować:

  • bakłażan 2 szt.
  • mięso mielone 200-250 gr.
  • olej roślinny 5 łyżek.l.
  • cebula 1 szt.
  • czosnek 2 ząbki.
  • sos pomidorowy 7-8 łyżek.l.
  • gorąca woda 200 ml.
  • ser, sól i przyprawy do smaku.
  • Jak gotować

    1.Bakłażany pokroić w podłużne plasterki i ułożyć na blasze do pieczenia.

    2.Olej roślinny wymieszać z solą i pieprzem, natłuścić warzywa i piec w piekarniku nagrzanym do 220 stopni Celsjusza przez 20 minut.

    3.Cebulę posiekać i podsmażyć na złoty kolor, następnie dodać do niej mięso mielone i doprowadzić do gotowości, dodać posiekany czosnek i sos pomidorowy.

    4.Gotowe plastry bakłażana układamy warstwami w naczyniu do pieczenia, na przemian z mięsem mielonym.Ostatnią warstwę posyp startym serem.

    Dodać wodę, sos pomidorowy, przyprawy i olej.Doprowadź do ugotowania i włóż do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na 20 minut.Smacznego!

    Wcześniej mówiliśmy, co dodać do zupy grochowej dla aromatu i smaku.

    Janem
    Janem
    Dzielę się z Wami wspaniałymi przepisami tradycyjnej polskiej kuchni oraz poradami, jak stworzyć przytulny i stylowy dom. Moje osobiste triki, sprawdzone przez lata, sprawią, że każdy dzień będzie pełen ciepła i smaku. Dołączcie do mnie w tej kulinarnej i domowej podróży!

    LEAVE A REPLY

    Please enter your comment!
    Please enter your name here

    Nejoblíbenější

    Nedávné komentáře