Czas pomyśleć o tym, jakie pyszne rzeczy można zrobić z bakłażanów.Przepisów, które pozwalają odkryć smak tych małych błękitków, jest mnóstwo..
To nie jest najzwyklejsze danie – bakłażan z mięsem mielonym..
Ekspert naszego magazynu Julia Arkhipova, kucharka i piekarz czwartej kategorii, opowiedziała nam, jak gotować.
Będziesz potrzebować:
Jak gotować
1.Bakłażany pokroić w podłużne plasterki i ułożyć na blasze do pieczenia.
2.Olej roślinny wymieszać z solą i pieprzem, natłuścić warzywa i piec w piekarniku nagrzanym do 220 stopni Celsjusza przez 20 minut.
3.Cebulę posiekać i podsmażyć na złoty kolor, następnie dodać do niej mięso mielone i doprowadzić do gotowości, dodać posiekany czosnek i sos pomidorowy.
4.Gotowe plastry bakłażana układamy warstwami w naczyniu do pieczenia, na przemian z mięsem mielonym.Ostatnią warstwę posyp startym serem.
Dodać wodę, sos pomidorowy, przyprawy i olej.Doprowadź do ugotowania i włóż do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na 20 minut.Smacznego!
Wcześniej mówiliśmy, co dodać do zupy grochowej dla aromatu i smaku.