HomeJedzenieIdealny biszkopt do bułek i deserów: lekki jak piórko, nie rwie się...

Idealny biszkopt do bułek i deserów: lekki jak piórko, nie rwie się i nie pęka!

Prosty przepis na miękki, puszysty biszkopt, który pokochasz.

Idealny do przygotowywania ulubionych ciast i tortów z nadzieniem.

Prosty przepis na idealnie puszysty biszkopt z kanału youtube Delizia arabe.

Biszkopt nie rozrywa się, nie pęka i jest idealny do domowych bułeczek lub jako baza do domowych ciast i plastrów.

Do ciasta biszkoptowego potrzebujemy:

5 jajek o temperaturze pokojowej.

szczypta soli.

100 g cukru granulowanego.

7,5 g cukru waniliowego.

60 ml oleju roślinnego.

50 ml mleka.

100 g zwykłej mąki.

8 g proszku do pieczenia.

Do podania

Bita śmietana.

Krem maślany.

Krem budyniowy.

Twarożek.

Dżem.

Lukier czekoladowy.

Owoce.

Wyroby cukiernicze do dekoracji.

Procedura:

Zacznij od nasmarowania blachy do pieczenia (38 x 30 cm) olejem roślinnym.

Wyłóż wnętrze papierem do pieczenia.

Do miski wbij jajka. Dodaj sól, cukier i cukier waniliowy.

Mikserem ubijaj przez 8-10 minut , aż uzyskasz spienioną białą masę.

Następnie wlej olej i mleko do mieszaniny.

Mieszaj mieszaninę mieszaj powoli od góry do dołu trzepaczką , aby nie opadła.

Przesiej stopniowo mąkę i proszek do pieczenia przez sito.

Delikatnie wymieszać, aż mąka zniknie.

Wylej ciasto na blachę do pieczenia i wyrównaj.Umieść blachę do pieczenia w nagrzanym piekarniku.

Piec przez 10-15 minut (nie dłużej) w temperaturze 180°C.

Po upieczeniu wyjąć biszkopt z formy.

Przykryj czystą ściereczką do naczyń i odwróć biszkopt papierem do góry.

Usuń papier i pozostaw do ostygnięcia.

Przygotowany biszkopt może być wypełniony różnymi kremami lub posmarowany dżemem lub innym nadzieniem.

Można go zwinąć lub pozostawić poziomo i podawać według uznania.

Życzymy smacznego!

Instrukcje wideo

.

Janem
Janem
Dzielę się z Wami wspaniałymi przepisami tradycyjnej polskiej kuchni oraz poradami, jak stworzyć przytulny i stylowy dom. Moje osobiste triki, sprawdzone przez lata, sprawią, że każdy dzień będzie pełen ciepła i smaku. Dołączcie do mnie w tej kulinarnej i domowej podróży!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Nejoblíbenější

Nedávné komentáře