HomeJedzenieDzięki tej staroświeckiej metodzie smalec „gumowy” stanie się przysmakiem: zaskocz swoich gości...

Dzięki tej staroświeckiej metodzie smalec „gumowy” stanie się przysmakiem: zaskocz swoich gości i domowników

Nie spiesz się z wyrzuceniem „gumowego“ smalcu, można go uratować..

Podpowiadamy Ci lifehack, który sprawi, że nawet bardzo twardy smalec stanie się miękki.

Jak zrobić smalec miękki

Będziesz potrzebował: czarnego i ziela angielskiego, liścia laurowego, czosnku i soli (półtorej łyżki).

Wszystkie przyprawy wrzucamy do rondelka, zalewamy litrem wody i doprowadzamy do wrzenia.

Do zalewy włóż smalec, zagotuj, przykryj patelnię pokrywką.

Smalec gotuj przez 10 minut na małym ogniu, wyłącz kuchenkę, zaizoluj patelnię i pozostaw na 2 godziny.

Po tym czasie wyjmij smalec z zalewy, osusz go, natrzyj przyprawami i posiekanym czosnkiem i włóż do lodówki.

Janem
Janem
Dzielę się z Wami wspaniałymi przepisami tradycyjnej polskiej kuchni oraz poradami, jak stworzyć przytulny i stylowy dom. Moje osobiste triki, sprawdzone przez lata, sprawią, że każdy dzień będzie pełen ciepła i smaku. Dołączcie do mnie w tej kulinarnej i domowej podróży!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Nejoblíbenější

Nedávné komentáře