HomeJedzenieDlaczego w Europie nie je się gryki: dają ją na paszę dla...

Dlaczego w Europie nie je się gryki: dają ją na paszę dla zwierząt gospodarskich – 5 powodów, które wielu zaskoczą

W naszym kraju kasza gryczana jest jednym z najpopularniejszych produktów, natomiast w Europie praktycznie nie jest spożywana..

Powiemy Ci, dlaczego w krajach europejskich nie ma zwyczaju spożywania tego zboża.

Dlaczego w Europie nie je się gryki?

Faktem jest, że w Europie gryka w ogóle nie jest uprawiana do masowej konsumpcji.

Jest tego kilka powodów.Po pierwsze, gryka jest rośliną bardzo wymagającą, jej uprawa wymaga specyficznych warunków pogodowych.

Po drugie, do zbioru gryki potrzebny jest specjalny sprzęt.Po trzecie, kasza gryczana jest przetwarzana w kilku etapach.

Ponadto po zbiorach nie można siać gryki na tym samym polu; musi ona „odpoczywać“ przez sezon.

Piątym powodem jest nieopłacalność.Gryka jest rośliną niskoplenną (10 centów z hektara).

W związku z powyższym grykę w Europie uprawia się wyłącznie jako paszę dla zwierząt gospodarskich, w celu polepszenia smaku mięsa i sprzedaży go po wyższej cenie.

Wcześniej powiedzieliśmy Ci, co ugotować z ziemniaków.

Janem
Janem
Dzielę się z Wami wspaniałymi przepisami tradycyjnej polskiej kuchni oraz poradami, jak stworzyć przytulny i stylowy dom. Moje osobiste triki, sprawdzone przez lata, sprawią, że każdy dzień będzie pełen ciepła i smaku. Dołączcie do mnie w tej kulinarnej i domowej podróży!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Nejoblíbenější

Nedávné komentáře