Często zdarza się, że pomidory, jedna z najbardziej bezpretensjonalnych upraw, z jakiegoś powodu uparcie odmawiają wydania czerwonych owoców..
Nie dojrzewają, do cholery.Być może winna jest pogoda: potrzebujesz słońca i ciepła, żadnych zmian temperatury.I przez cały sezon..
Istnieje kilka opcji przyspieszenia procesu dojrzewania pomidorów.
Jeden z nich jest niezwykle interesujący.Polega na użyciu szpilki.
Ogrodnicy, którzy już przećwiczyli tę metodę, mówią: należy ostrożnie przekłuć szpilką każdego pomidora w pobliżu łodygi.
Według nich zabieg przyspiesza dojrzewanie pomidorów o dziewięć do dziesięciu dni.
Nawiasem mówiąc, wcale nie trzeba czekać, aż pomidory na krzakach zmienią kolor na czerwony.
Czy zauważyłeś, że owoce stały się białe? Możesz je usunąć i umieścić w pudełkach do przechowywania.
Te ostatnie odstawiamy w ciemne, chłodne miejsce, gdzie nasze pomidory same dojrzeją.
Wcześniej powiedzieliśmy, z których łóżek należy usunąć koperek.