HomeJedzenieCzy trzeba rozmrażać pierogi przed smażeniem: częsty błąd wśród smakoszy

Czy trzeba rozmrażać pierogi przed smażeniem: częsty błąd wśród smakoszy

Wielu smakoszy po prostu uwielbia smażone kluski..

I jest to całkiem zrozumiałe: danie przygotowywane jest prosto i szybko, wyróżnia się soczystością, sytością, jasnym smakiem i obecnością pięknej złotobrązowej skórki..

Ale jeden błąd, często popełniany przez kucharzy-amatorów jeszcze przed smażeniem półproduktu, może zrujnować danie.

Mówimy o długim rozmrażaniu pierogów.

Dlaczego przed smażeniem nie trzeba rozmrażać produktu przez godzinę? Na to pytanie odpowiedziała Julia Arkhipova, ekspertka w dziedzinie kulinarnej publikacji internetowej Belnovosti, kucharka i piekarz czwartej klasy.

Dlaczego pierogów nie trzeba rozmrażać przed smażeniem?

Dłuższe przebywanie poza zamrażarką i patelnią powoduje, że ciasto na kluski jest zbyt miękkie.

Zaczyna pękać.W rezultacie półprodukt traci swoją soczystość.

Ponadto rozmrożone kluski najprawdopodobniej zaczną przyklejać się do patelni podczas obróbki cieplnej.

W rezultacie danie będzie zbyt suche, przypalone, pozbawione kształtu i nieapetycznie wyglądające.

Jak prawidłowo smażyć pierogi

Nie musisz wcale tracić czasu na rozmrażanie półproduktu i od razu wlewaj zamrożone knedle na patelnię.

Ale jest kilka ważnych punktów.Po pierwsze, naczynia powinny być do tego czasu dobrze podgrzane.To samo dotyczy oleju roślinnego wlewanego na patelnię.

Po drugie, kluski należy ułożyć w jednej warstwie.Pożądane jest również zachowanie co najmniej minimalnej odległości pomiędzy „podkładkami“ mięsnymi.

Po pierwsze, smażenie powinno odbywać się na dużym ogniu.Po 5-7 minutach od wylania półproduktu na patelnię obróć każdy kluskę na drugą stronę i poczekaj tyle samo czasu.Rezultatem będzie pojawienie się pięknej skórki na naczyniu.Nawiasem mówiąc, ten ostatni zatrzyma sok w „podkładkach“.

Następnie musisz upewnić się, że pierogi są ugotowane w środku.Aby to zrobić, należy zmniejszyć ogień do minimum i wlać na patelnię zwykłą wodę (0,5 szklanki).Sensowne jest również dodanie soli i mielonego pieprzu.Na tym etapie pierogi należy ugotować pod przykryciem.

Po 10 minutach pokrywkę należy zdjąć.Ogień trzeba będzie ponownie zwiększyć, aby dodatkowo smażyć kluski z każdej strony przez 120 sekund.Takie podejście gwarantuje, że otrzymasz chrupnięcie.

Jeśli nadal obawiasz się, że mięsne „podkładki“ będą się nierównomiernie smażyły, to przed przystąpieniem do gotowania zostaw wyjęty z zamrażarki półprodukt na stole maksymalnie na 10 minut.Nie rozmrażaj produktu przez godzinę!

Janem
Janem
Dzielę się z Wami wspaniałymi przepisami tradycyjnej polskiej kuchni oraz poradami, jak stworzyć przytulny i stylowy dom. Moje osobiste triki, sprawdzone przez lata, sprawią, że każdy dzień będzie pełen ciepła i smaku. Dołączcie do mnie w tej kulinarnej i domowej podróży!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Nejoblíbenější

Nedávné komentáře