HomeJedzenieCo ugotować z cukinią: niezwykły deser w 30 minut

Co ugotować z cukinią: niezwykły deser w 30 minut

W dawnych czasach gospodynie domowe zamykały na zimę kompoty z cukinii i owoców.Mówili, że smakuje jak ananas.

Czasy niedoboru minęły, ale entuzjazm pozostał.A skoro Francuzi robią konfiturę cebulową, to dlaczego nie zrobić konfitury z cukinii?.

Ekspertka naszego magazynu Julia Arkhipova, kucharka i piekarz czwartej kategorii, opowiedziała nam, jak zamknąć dynię cytrusami na zimę.

Będziesz potrzebować:

  • cukinia 1,5kg.
  • pomarańczowy 2 szt.
  • limonka 1 szt.
  • cytryna ½ szt.
  • cukier 1 kg.
  • żelatyna 20 gr.
  • Jak gotować

    1.Na dżem nadają się wyłącznie młode cukinie, które należy obrać i wypestkować, a następnie pokroić w drobną kostkę.Żelatynę należy wcześniej napełnić wodą.

    2.Owoce cytrusowe nie wymagają obierania, dlatego należy je dokładnie umyć i zalać wrzącą wodą.

    3.Owoce pokroić na kawałki wraz ze skórką, wymieszać z cukinią, zasypać cukrem i wymieszać.

    4.Gdy mieszanina puści sok, a cukier się rozpuści, postaw patelnię na ogniu, zagotuj i gotuj przez kolejne 25 minut na małym ogniu.

    5.Dodać żelatynę, wymieszać i wlać mieszaninę do sterylnych słoików.Smacznego!

    Janem
    Janem
    Dzielę się z Wami wspaniałymi przepisami tradycyjnej polskiej kuchni oraz poradami, jak stworzyć przytulny i stylowy dom. Moje osobiste triki, sprawdzone przez lata, sprawią, że każdy dzień będzie pełen ciepła i smaku. Dołączcie do mnie w tej kulinarnej i domowej podróży!

    LEAVE A REPLY

    Please enter your comment!
    Please enter your name here

    Nejoblíbenější

    Nedávné komentáře