HomeJedzenieChińska metoda gotowania ryżu: pamiętaj tylko o dwóch zasadach - przystawka stanie...

Chińska metoda gotowania ryżu: pamiętaj tylko o dwóch zasadach – przystawka stanie się śnieżnobiała i krucha

Ryż jest jednym z głównych składników kuchni chińskiej..

Dlatego nie jest zaskakujące, że to Chińczykom udało się wymyślić najlepszą opcję gotowania tego zboża..

Kasza ryżowa przygotowana przez kucharzy z Państwa Środka zawsze okazuje się krucha.

Ponadto danie ma bardzo apetyczny wygląd.Mówimy o idealnej śnieżnobiałości zbóż poddanych obróbce termicznej.

Julia Arkhipova, ekspertka w dziedzinie kulinarnej publikacji sieci Belnovosti, kucharka i piekarz czwartej kategorii, opowiedziała o chińskiej metodzie gotowania ryżu.

Opłucz płatki

Pierwszą rzeczą do zrobienia jest dokładne umycie nieugotowanego ryżu.

Wielu smakoszy nie wykonuje tej czynności.I na próżno: efektem końcowym nie jest owsianka, ale nieapetyczna bryła.

Ale jeśli je umyjesz, płatki stracą nadmiar skrobi, co powoduje lepkość.

Dodatkowo produkt usunie brud.

Płukanie ryżu zajmuje dość dużo czasu.Zabieg można zakończyć dopiero wtedy, gdy kolejna porcja użytej wody zachowa swoją przezroczystość.

Dodaj ocet

Sekretem uzyskania śnieżnobiałego ziarna ryżu jest użycie dziewięcioprocentowego octu.Inną dobrą opcją jest ocet jabłkowy.

Podczas obróbki cieplnej ryżu do bulgoczącego płynu należy dodać jedną łyżkę w/w zakwasu (na jedną szklankę płatków).

Nawiasem mówiąc, dzięki octowi danie nabierze nie tylko pięknego koloru, ale także jasnego smaku.

Janem
Janem
Dzielę się z Wami wspaniałymi przepisami tradycyjnej polskiej kuchni oraz poradami, jak stworzyć przytulny i stylowy dom. Moje osobiste triki, sprawdzone przez lata, sprawią, że każdy dzień będzie pełen ciepła i smaku. Dołączcie do mnie w tej kulinarnej i domowej podróży!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Nejoblíbenější

Nedávné komentáře