HomeJedzenieCo zrobić z przerośniętymi ogórkami: nie spiesz się z ich wyrzuceniem –...

Co zrobić z przerośniętymi ogórkami: nie spiesz się z ich wyrzuceniem – przepis na apetyczną przekąskę

Wcześniej przerośnięte ogórki na wsiach zostawiano na nasiona, ale teraz zakup nasion nie stanowi już takiego problemu..

Dlatego niestety przerośnięte ogórki często lądują na kompostowniku..

Ekspertka naszego magazynu Julia Arkhipova, czwartorzędna kucharka i piekarz, opowiedziała nam, jak z takich ogórków przygotować pyszny kawior.

Będziesz potrzebować:

  • ogórki 2,5 kg.
  • pieprz 500 gr.
  • marchewka 500 gr.
  • cebula 500 gr.
  • czosnek 2 główki.
  • sól 2 łyżki.l.
  • cukier 3 łyżki.l.
  • koncentrat pomidorowy 6 łyżek.l.
  • ocet (9%) ½ szklanki.
  • olej roślinny.
  • Jak gotować

    1.Ogórki należy obrać, wypestkować i pokroić w kostkę.

    2.Cebulę posiekać, podsmażyć na oleju roślinnym, dodać marchewkę posiekaną na grubej tarce, gdy będzie gotowa, zdjąć z ognia i wymieszać z ogórkami.

    3.Do mieszanki dodać sól, cukier i koncentrat pomidorowy.

    4.Paprykę słodką pokroić w kostkę, przepuścić czosnek przez praskę, wymieszać z warzywami.

    5.Doprowadzić kawior do wrzenia, następnie dodać ocet, wlać do wysterylizowanych słoików i przechowywać.

    Janem
    Janem
    Dzielę się z Wami wspaniałymi przepisami tradycyjnej polskiej kuchni oraz poradami, jak stworzyć przytulny i stylowy dom. Moje osobiste triki, sprawdzone przez lata, sprawią, że każdy dzień będzie pełen ciepła i smaku. Dołączcie do mnie w tej kulinarnej i domowej podróży!

    LEAVE A REPLY

    Please enter your comment!
    Please enter your name here

    Nejoblíbenější

    Nedávné komentáře