HomeJedzenieNigdy nie solij tak smalcu - tylko go zepsujesz: 3 błędy utrudniają

Nigdy nie solij tak smalcu – tylko go zepsujesz: 3 błędy utrudniają

Nie zawsze można posolić smalec, aby okazał się miękki..

Mówimy o trzech błędach podczas solenia smalcu, które sprawiają, że jest trudne.

Dlaczego smalec okazuje się twardy?

Po pierwsze, do solenia nie należy wybierać smalcu z szeroką warstwą mięsa.

Im mniej mięsa, tym szybciej będzie solone i tym delikatniejszy będzie smalec.

Po drugie, nie należy kroić smalcu na małe kawałki, powinny one być średniej wielkości.

Po trzecie, smalec należy solić przez co najmniej 5-6 dni lub do tygodnia.Duże kawałki są solone dłużej.

Smalec przechowuje się w temperaturze pokojowej (+18-23 stopnie) przez dzień lub dwa, a następnie umieszcza w lodówce na dolnej półce.

Janem
Janem
Dzielę się z Wami wspaniałymi przepisami tradycyjnej polskiej kuchni oraz poradami, jak stworzyć przytulny i stylowy dom. Moje osobiste triki, sprawdzone przez lata, sprawią, że każdy dzień będzie pełen ciepła i smaku. Dołączcie do mnie w tej kulinarnej i domowej podróży!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Nejoblíbenější

Nedávné komentáře