HomeWskazówki dla domuChcesz najsmaczniejszego arbuza? Zwróć uwagę na tę rzecz, która go dotyczy

Chcesz najsmaczniejszego arbuza? Zwróć uwagę na tę rzecz, która go dotyczy

Kiedy upał daje się we znaki, słodki i soczysty arbuz wyciągnięty z lodówki to najlepsze rozwiązanie na smaczną przekąskę.Warto skorzystać z atrakcyjnych cen w sklepie, ale nie warto przepłacać za obrzydliwe i mało soczyste owoce.Jak wybrać dobrego arbuza?.

Nazywamy go owocem, ale botanicznie jest to warzywo należące do rodziny dyniowatych.Pochodzi z Republiki Południowej Afryki, ale jego słodki smak zdobył fanów na całym świecie, zapoczątkowując ekspansję melona.Na Słowacji najczęściej spotykamy melony importowane z krajów śródziemnomorskich , choć niektórzy odważni próbują je uprawiać w swoim przydomowym ogródku.Jednak klimat nie pozwala na bujną uprawę i należy ją traktować bardziej jako ciekawostkę ogrodniczą niż źródło owoców na lato.Na szczęście arbuzy są dostępne w sklepach i dzięki kilku prostym trikom zakup idealnie soczystego okazu nie będzie stanowił żadnego problemu.

Jak kupić dojrzałego arbuza?

Nie da się tego spróbować, a kupując całego melona nie jesteśmy w stanie ocenić jego serca, miąższu.Na pierwszy rzut oka może się to wydawać kupowaniem kota w worku, ale są sposoby, aby nie dać się zwieść.Wystarczy trochę wytężyć wzrok i zwrócić uwagę na pewne szczegóły.

Rozmiar ma znaczenie, ale w tym przypadku nie oznacza, że ​​większy jest lepszy.Unikaj okazów zbyt dużych, które często są wodniste. Lepiej wybierać melony średniej wielkości, ale ciężkie. Duże melony są często mocno nawożone, więc może się okazać, że będą dość puste w środku.

Delikatnie dotknij arbuza.Dojrzałe owoce powinny wydawać ogłuszający, dudniący dźwięk.Ale to nie wszystko, na co warto zwrócić uwagę podczas zakupów.

Żółte plamy na skórze melona

Żółtawe plamki na skórce melona to nie tylko detal estetyczny, ale przede wszystkim dowód, że owoc miał wystarczająco dużo czasu, aby dojrzeć w naturalnych warunkach.Kiedy arbuz leży na ziemi, obszar stykający się ze słońcem nabiera żółtawego zabarwienia.Im większa i intensywniejsza plama, tym dłużej owoc dojrzewa na słońcu.

W tych miejscach gromadzą się cukry, które nadają arbuzowi słodki smak. Im więcej żółtych plam, tym słodszy owoc. Sprawdź także spód owocu.Powinna pojawić się wyraźna żółto-kremowa plama.Jeśli arbuz jest biały i mały, a łodyga jest zielona i świeża, być może arbuz został zebrany zbyt wcześnie.

Janem
Janem
Dzielę się z Wami wspaniałymi przepisami tradycyjnej polskiej kuchni oraz poradami, jak stworzyć przytulny i stylowy dom. Moje osobiste triki, sprawdzone przez lata, sprawią, że każdy dzień będzie pełen ciepła i smaku. Dołączcie do mnie w tej kulinarnej i domowej podróży!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Nejoblíbenější

Nedávné komentáře