W lipcu w ogrodzie wszystko już rośnie i kwitnie.Aby jednak dalszy rozwój roślin mógł być kontynuowany, należy je na czas karmić i podlewać..
Na początku lipca czosnek może być gotowy do kopania.Dlatego należy go wykopać bez obcinania wierzchołków, związać w małe pęczki i wywiesić do wyschnięcia na strychu, aby był dobry przeciąg..
Przed zbiorem, około trzech tygodni przed zbiorem, przestań podlewać cebulę.
Górne liście kalafiora należy odłamać, a kwiatostany chronić przed słońcem.
Pod koniec lipca wysiewa się szczaw, rabarbar i cebulę wieloletnią.
Podlewaj krzaki ziemniaków, jeśli przez długi czas nie padał deszcz.
Szczypanie wierzchołków wysokich pomidorów.
W lipcu pomidory i ogórki zaczynają wydawać pierwsze owoce.Dlatego należy karmić je złożonymi preparatami, które powinny zawierać fosfor i potas.
Buraki i marchewki są rozcieńczane.Odległość między roślinami powinna wynosić co najmniej 4-12 cm, a następnie karmić je popiołem drzewnym w celu zwiększenia cukru.
Można także karmić rośliny siarczanem wapnia w ilości 1 grama na 10 litrów wody lub naparem z popiołu 1:10.
Pnącze dyni należy skrócić powyżej 3 liścia po jajniku, a pędy boczne bez owoców należy całkowicie wyciąć.Jedna roślina może wyżywić tylko trzy jajniki.
Często i obficie podlewają także rośliny w ogrodzie.
Ogórki i pomidory regularnie karmi się roztworem popiołu drzewnego 70 gramów na 1 litr wody lub naparem krowim z wodą 1:10.