HomeWskazówki dla domuZłota zasada mojej mamy przed suszeniem grzybów.W przeciwnym razie szybko spleśnią i...

Złota zasada mojej mamy przed suszeniem grzybów.W przeciwnym razie szybko spleśnią i wyrzucisz je wszystkie

18. 08. 2024 (Fot.: Shutterstock.com/cynoclub).

Czy grzyby myje się przed suszeniem? Jeśli chcesz, aby zebrane okazy pięknie wyschły i nie spleśniały, zastosuj poniższą metodę.Dzięki temu grzyby się nie zmarnują i będziesz się nimi cieszyć przez długi czas..

Dla wielu osób zbieranie grzybów to prawdziwa przyjemność, jednak późniejsza obróbka kilku wiader pięknych okazów po udanych zbiorach to ogromne wyzwanie. Często skupiamy się na zamrażaniu i przygotowywaniu posiłków oraz różnorodnych sosów. Suszenie jest bardzo popularne, ale nie każdy wie, jak to zrobić poprawnie. Czy grzyby należy myć przed suszeniem?

Czy grzyby myje się przed suszeniem? Wiele osób popełnia ten błąd nieświadomie

Jakiś czas temu dostałem w prezencie od dziadka dwa wiadra grzybów. Zbierał je wcześnie rano, kiedy inni grzybiarze jeszcze spali, i korzystał ze sprawdzonych miejsc, gdzie co roku znajdował największe i najzdrowsze okazy. Nie da się zjeść tak dużej ilości grzybów na raz, więc postanowiłam je wysuszyć , żeby mieć zapas na tegoroczne święta.

Kiedy powiedziałam o tym mamie, poradziła mi, abym pod żadnym pozorem nie myła grzybów w dużej ilości wody. Zamiast tego warto oczyścić je z brudu i brudu szczoteczką lub miękką szmatką, gdyż chłoną wodę niczym gąbką i po wyschnięciu może zacząć pleśnieć.

Jeśli takie czyszczenie nie było możliwe, bo było po prostu za dużo brudu, to niestety musiałem użyć wody.Starałem się jednak używać go jak najmniej i myłem grzyby szmatką zmoczoną w wodzie, zamiast wrzucać je bezpośrednio do wody.

RADA! Jeżeli grzyby miały kontakt z wodą, nie zapomnij o ich dokładnym osuszeniu papierowym ręcznikiem.Każda próbka do suszenia powinna być sucha..

Jak suszyć grzyby? Sposobów jest kilka, więc możesz wybrać ten, który będzie dla Ciebie idealny

Suszenie grzybów jest łatwe, ale może zająć dużo czasu.Niektórym osobom nie podoba się wydzielany przez nie zapach, dlatego warto o tym pamiętać przed rozpoczęciem.Jak suszyć grzyby?

  • Piekarnik.Pieczarki pokroić w kawałki i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.Suszyć w temperaturze 50 stopni Celsjusza przy lekko uchylonych drzwiach.
  • Nitka.Nawlecz na nią kawałki grzybów do suszenia i powieś w słonecznym, przewiewnym miejscu.Niestety może to zająć dużo czasu i zależy od pogody.
  • Suszarka grzyb.Można go znaleźć w wielu sklepach, a niektóre obiekty mają nawet kilka poziomów (pięter).Layer, włącz urządzenie, odczekaj kilka godzin i gotowe.
  • Janem
    Janem
    Dzielę się z Wami wspaniałymi przepisami tradycyjnej polskiej kuchni oraz poradami, jak stworzyć przytulny i stylowy dom. Moje osobiste triki, sprawdzone przez lata, sprawią, że każdy dzień będzie pełen ciepła i smaku. Dołączcie do mnie w tej kulinarnej i domowej podróży!

    LEAVE A REPLY

    Please enter your comment!
    Please enter your name here

    Nejoblíbenější

    Nedávné komentáře