HomeJedzenieZ czego jest zrobiony ten sam radziecki majonez „prowansalski”: jego koszt to...

Z czego jest zrobiony ten sam radziecki majonez „prowansalski”: jego koszt to grosze

Dziś trudno wyobrazić sobie gotowanie bez majonezu.Służy jako dressing do sałatek, baza do różnych sosów oraz dodatek do zup, kanapek i dań głównych..

Dlatego ekspertka publikacji sieci BelNovosti, kucharka Julia Arkhipova, sugeruje samodzielne wykonanie majonezu – jest to szybkie i tanie, a ponadto gotowy produkt nie zawiera barwników ani konserwantów..

Aby to zrobić, będziesz potrzebować:

  • 300 ml oleju roślinnego (weź bezzapachowy)
  • 1 duże jajko (podgrzane do temperatury pokojowej).
  • 1/3 łyżeczki soli.
  • 1/3 łyżeczki cukru.
  • 1 łyżka octu 9% (można zastąpić sokiem z cytryny).
  • 1 łyżeczka musztardy.
  • Wlej olej roślinny do miski blendera, dodaj sól i cukier, a także ocet.

    Następnie dodaj musztardę do pozostałych składników i ostrożnie rozbij jajko, starając się, aby żółtko pozostało nienaruszone.

    Za pomocą blendera ubijaj wszystkie składniki, zaczynając od niskich prędkości, aż zobaczysz, że masa zacznie gęstnieć i zmieni kolor na biały.

    Ubijanie trwa około 30 sekund, po czym gotowy majonez można przenieść do szklanego słoiczka i przechowywać w lodówce – tutaj może stać nawet przez tydzień.

    Janem
    Janem
    Dzielę się z Wami wspaniałymi przepisami tradycyjnej polskiej kuchni oraz poradami, jak stworzyć przytulny i stylowy dom. Moje osobiste triki, sprawdzone przez lata, sprawią, że każdy dzień będzie pełen ciepła i smaku. Dołączcie do mnie w tej kulinarnej i domowej podróży!

    LEAVE A REPLY

    Please enter your comment!
    Please enter your name here

    Nejoblíbenější

    Nedávné komentáře