Dziś trudno wyobrazić sobie gotowanie bez majonezu.Służy jako dressing do sałatek, baza do różnych sosów oraz dodatek do zup, kanapek i dań głównych..
Dlatego ekspertka publikacji sieci BelNovosti, kucharka Julia Arkhipova, sugeruje samodzielne wykonanie majonezu – jest to szybkie i tanie, a ponadto gotowy produkt nie zawiera barwników ani konserwantów..
Aby to zrobić, będziesz potrzebować:
Wlej olej roślinny do miski blendera, dodaj sól i cukier, a także ocet.
Następnie dodaj musztardę do pozostałych składników i ostrożnie rozbij jajko, starając się, aby żółtko pozostało nienaruszone.
Za pomocą blendera ubijaj wszystkie składniki, zaczynając od niskich prędkości, aż zobaczysz, że masa zacznie gęstnieć i zmieni kolor na biały.
Ubijanie trwa około 30 sekund, po czym gotowy majonez można przenieść do szklanego słoiczka i przechowywać w lodówce – tutaj może stać nawet przez tydzień.