HomeJedzenieCo ugotować z krzywych i zarośniętych ogórków na zimę: nie przepis, ale...

Co ugotować z krzywych i zarośniętych ogórków na zimę: nie przepis, ale skarb

Po opuszczeniu daczy do przyszłego weekendu wielu lamentuje, że w tym czasie ogórki wyrosną lub wykrzywią się z powodu niewłaściwej pielęgnacji..

Ale jak to mówią, nie wyrzucaj tego.I takie warzywa nadają się do przetworzenia na zimę..

Ekspert naszego magazynu Julia Arkhipova, kucharka i piekarz czwartej klasy, powiedziała nam, że z krzywych i przerośniętych ogórków można zrobić coś pysznego.

Będziesz potrzebować:

  • świeże ogórki – 700 gr.
  • czosnek – 2 ząbki.
  • liść laurowy – 1 szt.
  • ziele angielskie – 5 groszków.
  • ostra papryka do smaku.
  • koperek – 1 gałązka.
  • goździk – 2 kwiatostany.
  • sól – 2 łyżki.ja.
  • cukier – 1 łyżka.ja.
  • ocet (9%) – 1,5 łyżki.l.
  • Jak gotować

    1.Ogórki należy pokroić w małe kostki.

    2.Czosnek obieramy i wkładamy do czystych słoików wraz z liśćmi laurowymi, goździkami, koperkiem i ziele angielskie.

    3.Na wierzchu ułóż pokrojone ogórki i zalej je wrzącą wodą.

    4.Po 15-20 minutach solankę ze słoika wlać do rondla, dodać sól i cukier, doprowadzić do wrzenia, następnie wlać do słoików i dodać ocet.

    Zamknąć pokrywkę, odwrócić, po ostygnięciu preparat z ogórków przechowywać w ciemnym i chłodnym miejscu.Smacznego!

    Janem
    Janem
    Dzielę się z Wami wspaniałymi przepisami tradycyjnej polskiej kuchni oraz poradami, jak stworzyć przytulny i stylowy dom. Moje osobiste triki, sprawdzone przez lata, sprawią, że każdy dzień będzie pełen ciepła i smaku. Dołączcie do mnie w tej kulinarnej i domowej podróży!

    LEAVE A REPLY

    Please enter your comment!
    Please enter your name here

    Nejoblíbenější

    Nedávné komentáře