HomeJedzenieKonfitura truskawkowa: co to jest i jak ją przygotować

Konfitura truskawkowa: co to jest i jak ją przygotować

Konfitura brzmi niecodziennie i apetycznie.Tak naprawdę deser ten różni się smakiem od zwykłego dżemu, ponieważ oprócz jagód i cukru zastosowano w nim jeszcze jeden składnik..

W czasie, gdy gospodynie domowe zaczynają przygotowywać truskawkowe przetwory na zimę, czas wypróbować ten przepis..

Ekspertka naszego magazynu Julia Arkhipova, czwartej klasy kucharka i piekarz, powiedziała nam, jak zrobić konfiturę truskawkową.

Będziesz potrzebować:

  • truskawki – 1,5 kg.
  • cukier – 1,5 kg.
  • woda – 100 ml.
  • agar-agar – 40 gr.
  • Jak gotować

    1.Myjemy jagody i usuwamy łodygi, po czym duże jagody kroimy na kawałki.

    2.Weź rondelek z grubym dnem, włóż jagody, zalej wodą i gotuj na średnim ogniu.Gdy się zagotuje, gotuj przez kolejne 10 minut, mieszając jagody.

    3.Następnie wymieszaj agar-agar z 3 łyżkami cukru.Dodać do jagód i smażyć kolejne 3 minuty, mieszając dżem.

    4.Następnie wlać pozostały cukier, doprowadzić do wrzenia i gotować przez kolejne 3 minuty.

    Gorącą konfiturę wlać do sterylnych słoików i zamknąć pokrywki.Smacznego!

    Wcześniej powiedzieliśmy, jak pysznie upiec smalec.

    Janem
    Janem
    Dzielę się z Wami wspaniałymi przepisami tradycyjnej polskiej kuchni oraz poradami, jak stworzyć przytulny i stylowy dom. Moje osobiste triki, sprawdzone przez lata, sprawią, że każdy dzień będzie pełen ciepła i smaku. Dołączcie do mnie w tej kulinarnej i domowej podróży!

    LEAVE A REPLY

    Please enter your comment!
    Please enter your name here

    Nejoblíbenější

    Nedávné komentáře