Konfitura brzmi niecodziennie i apetycznie.Tak naprawdę deser ten różni się smakiem od zwykłego dżemu, ponieważ oprócz jagód i cukru zastosowano w nim jeszcze jeden składnik..
W czasie, gdy gospodynie domowe zaczynają przygotowywać truskawkowe przetwory na zimę, czas wypróbować ten przepis..
Ekspertka naszego magazynu Julia Arkhipova, czwartej klasy kucharka i piekarz, powiedziała nam, jak zrobić konfiturę truskawkową.
Będziesz potrzebować:
Jak gotować
1.Myjemy jagody i usuwamy łodygi, po czym duże jagody kroimy na kawałki.
2.Weź rondelek z grubym dnem, włóż jagody, zalej wodą i gotuj na średnim ogniu.Gdy się zagotuje, gotuj przez kolejne 10 minut, mieszając jagody.
3.Następnie wymieszaj agar-agar z 3 łyżkami cukru.Dodać do jagód i smażyć kolejne 3 minuty, mieszając dżem.
4.Następnie wlać pozostały cukier, doprowadzić do wrzenia i gotować przez kolejne 3 minuty.
Gorącą konfiturę wlać do sterylnych słoików i zamknąć pokrywki.Smacznego!
Wcześniej powiedzieliśmy, jak pysznie upiec smalec.