HomeJedzenieJak ugotować prawdziwy ukraiński smalec „po huculsku”: wszyscy myślą, że jest on...

Jak ugotować prawdziwy ukraiński smalec „po huculsku”: wszyscy myślą, że jest on wędzony lub pieczony w piekarniku

Jeśli jeszcze nie próbowaliście ukraińskiego smalcu po hucułsku, koniecznie poprawcie to pominięcie..

Tak przygotowany smalec okazuje się delikatny i aromatyczny, wyglądem przypominający wędzony lub pieczony w piekarniku.

Jak gotować smalec ukraiński „po huculsku“

Odebrać gruby kawałek boczku wieprzowego z warstwą tłuszczu w odległości co najmniej 4 cm od skóry i pokroić na 6 kawałków.

Do rondla wlać litr wody, dodać 4 łyżki soli grubej, podgrzewać, aż sól całkowicie się rozpuści, mieszając.

Dodać liście laurowe (5 szt.), groszek ziele angielskie (8 szt.) i małą garść łusek cebuli, wymieszać.

Dodać smalec, doprowadzić do wrzenia, gotować nie dłużej niż 15 minut na umiarkowanym ogniu, przykryć patelnię pokrywką i odstawić na noc w chłodne miejsce.

Następnego dnia smalec przełóż na sito do wyschnięcia, natrzyj posiekanym czosnkiem i mieszanką papryki, 2 kawałki zawiń w folię lub pergamin, pozostaw w temperaturze pokojowej na 7-8 godzin i włóż do zamrażarki na 2-3 dni.

Janem
Janem
Dzielę się z Wami wspaniałymi przepisami tradycyjnej polskiej kuchni oraz poradami, jak stworzyć przytulny i stylowy dom. Moje osobiste triki, sprawdzone przez lata, sprawią, że każdy dzień będzie pełen ciepła i smaku. Dołączcie do mnie w tej kulinarnej i domowej podróży!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Nejoblíbenější

Nedávné komentáře