Wiele osób wie, że patelnia żeliwna, jeśli jest właściwie używana, może przetrwać dziesięciolecia..
Jednak tak imponująca żywotność zostanie zapewniona tylko wtedy, gdy nie naruszysz zasad użytkowania..
Na przykład ekspertka kulinarna naszego magazynu, kucharka Julia Arkhipova, zauważa, że nie wszystkie rodzaje żywności można gotować.
Jakich potraw nie należy smażyć na żeliwnej patelni?
Jajecznica i omlet
Ten fakt zaskoczy wielu, ale jajka mogą potencjalnie zepsuć stan żeliwnej patelni.Powód jest prosty: ten produkt zbyt często przykleja się do powierzchni naczyń.
Wszelkie potrawy zawierające kwasy
Nie należy gotować żadnych potraw zawierających elementy kwaśne na żeliwnych naczyniach kuchennych.Należą do nich sok z cytryny, pasta pomidorowa i same pomidory, wino i inne składniki.
Ryba
W tym przypadku ma miejsce ta sama sytuacja, co w przypadku jaj kurzych: produkt często przykleja się do żeliwa, co może pogorszyć jego jakość.
Z tego samego powodu nie należy smażyć owoców morza na żeliwnej patelni.