HomeJedzenieJak gotować buraki w 15 minut: sztuczka szefa kuchni - smaczna, soczysta...

Jak gotować buraki w 15 minut: sztuczka szefa kuchni – smaczna, soczysta i bezwonna

Każda gospodyni domowa wie, że gotowanie buraków to długi proces, któremu towarzyszy nieprzyjemny zapach..

Ale praktyka pokazuje, że warzywa korzeniowe można ugotować znacznie szybciej, nawet w 15 minut..

Ekspertka naszego magazynu Julia Arkhipova, kucharka i piekarz czwartej kategorii, opowiedziała nam, jak szybko i bezzapachowo ugotować buraki.

Nawet w powolnej kuchence buraki gotują się dłużej.Jedyną alternatywą jest upieczenie warzywa w piekarniku, co również jest powolne.

Jak szybko ugotować buraki

1.Do gotowania wybieraj warzywa średniej wielkości – są smaczniejsze, szybko się gotują, a potrawy z nich przyrządzane są bardziej kolorowe.

2.Czyste warzywa należy włożyć do wrzącej wody i gotować na dużym ogniu przez 2 minuty po ugotowaniu na otwartej patelni.

3.Następnie dodaj skórkę chleba do wody, co pomoże uniknąć pojawienia się nieprzyjemnego zapachu.

4.Po 15 minutach od włożenia buraków do wody zdejmij patelnię z ognia i odcedź wodę, zalewając warzywa lodowatą wodą.

5.Pozostaw buraki na 15 minut i możesz rozpocząć czyszczenie.

Ważne jest, aby gotować owoce średniej wielkości.Wtedy w tym czasie na pewno osiągną gotowość i zachowają wszystkie swoje korzystne właściwości.

Janem
Janem
Dzielę się z Wami wspaniałymi przepisami tradycyjnej polskiej kuchni oraz poradami, jak stworzyć przytulny i stylowy dom. Moje osobiste triki, sprawdzone przez lata, sprawią, że każdy dzień będzie pełen ciepła i smaku. Dołączcie do mnie w tej kulinarnej i domowej podróży!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Nejoblíbenější

Nedávné komentáře