Każda gospodyni domowa wie, że gotowanie buraków to długi proces, któremu towarzyszy nieprzyjemny zapach..
Ale praktyka pokazuje, że warzywa korzeniowe można ugotować znacznie szybciej, nawet w 15 minut..
Ekspertka naszego magazynu Julia Arkhipova, kucharka i piekarz czwartej kategorii, opowiedziała nam, jak szybko i bezzapachowo ugotować buraki.
Nawet w powolnej kuchence buraki gotują się dłużej.Jedyną alternatywą jest upieczenie warzywa w piekarniku, co również jest powolne.
Jak szybko ugotować buraki
1.Do gotowania wybieraj warzywa średniej wielkości – są smaczniejsze, szybko się gotują, a potrawy z nich przyrządzane są bardziej kolorowe.
2.Czyste warzywa należy włożyć do wrzącej wody i gotować na dużym ogniu przez 2 minuty po ugotowaniu na otwartej patelni.
3.Następnie dodaj skórkę chleba do wody, co pomoże uniknąć pojawienia się nieprzyjemnego zapachu.
4.Po 15 minutach od włożenia buraków do wody zdejmij patelnię z ognia i odcedź wodę, zalewając warzywa lodowatą wodą.
5.Pozostaw buraki na 15 minut i możesz rozpocząć czyszczenie.
Ważne jest, aby gotować owoce średniej wielkości.Wtedy w tym czasie na pewno osiągną gotowość i zachowają wszystkie swoje korzystne właściwości.