Wcale nie jest trudno marynować smalec, najważniejsze jest, aby wybrać dobry przepis..
Przepis na bardzo smaczny smalec w słoiku opowiada Julia Arkhipova, ekspertka publikacji sieci Belnovosti z zakresu gotowania, kucharka i czterorzędowy piekarz.
Jak ugotować smalec w pięć minut
Na kilogram smalcu będziesz potrzebować: 100 gramów soli grubej (nie morskiej ani jodowanej), 5 ziaren czarnego pieprzu, 6 groszku ziela angielskiego, pół łyżeczki nasion kolendry, 2 liście laurowe, jedną główkę czosnku (8-10 ząbków) ), mały pęczek koperku, 1-2 łyżki słodkiej papryki, 1-2 łyżki kminku mlecznego.
Aby przygotować solankę, do litra wody należy dodać sól, kolendrę, pieprz i liść laurowy (przełamanie).
Kawałki smalcu układamy pionowo w słoiku (nie trzeba sterylizować), na zmianę z cienko pokrojonym czosnkiem.
Gdy woda się zagotuje, gotuj solankę przez 2 minuty, ostudź i wlej do słoika.Smalec powinien być całkowicie pokryty solanką.Jeżeli pływa, należy na niego naciskać.
Zakryty słoik powinien stać 2 dni w temperaturze pokojowej, a następnie kolejne 3 dni w lodówce.
Po ostudzeniu odłożyć smalec na durszlak, osuszyć papierowym ręcznikiem i zanurzyć w posiekanym solonym koperku, kminku lub papryce.Część smalcu można włożyć do zamrażarki.
Wcześniej ekspert powiedział, jak gotować bakłażany z mięsem mielonym.