Aby przygotować lekki i orzeźwiający (co ważne, biorąc pod uwagę upał za oknem) deser, wystarczy zaopatrzyć się tylko w trzy składniki..
Według kucharki Julii Arkhipowej, ekspertki internetowego wydania BelNovosti, najtrudniejszą rzeczą jest poczekanie, aż przysmak ostygnie..
Więc weź 200 g truskawek i pokrój je na małe kawałki o dowolnym kształcie.Truskawki można zastąpić innymi jagodami.
Na arkusz pergaminu wyłóż 400 g jogurtu greckiego i za pomocą łyżki wygładź warstwę – staraj się zachować grubość około 1 cm.
Uwaga: do przygotowania tego dania najlepiej nadaje się gęsty, wysokotłuszczowy jogurt.
Posyp jogurtem jagody i granolę lub musli – wystarczą 3-4 łyżki.
Pozostaje tylko zabrać przyszłą ucztę do zamrażarki i pozostawić ją tam na 5-6 godzin.
Po tym czasie jogurt połam na duże kawałki i możesz przystąpić do degustacji.Nawiasem mówiąc, jeśli chcesz, możesz dodać do jogurtu kawałki miodu lub czekolady.