Niektórych może zdziwić perspektywa zrobienia naleśników z wódką, bo opcja wydaje się bardzo dziwna..
Jednak doświadczeni kucharze wiedzą, że takie naleśniki okazują się niezwykle smaczne..
Z reguły to wódka pozwala na wykonanie doskonałych ażurowych produktów z dziurami, zauważa ekspertka kulinarna naszego magazynu, kucharka Julia Arkhipova.
Jak gotować naleśniki z wódką
Lista składników
– półtorej szklanki mąki;
– dwie szklanki mleka o średniej zawartości tłuszczu;
– duża łyżka warzyw i masła;
– pół małej łyżki sody;
– mała łyżeczka wódki;
– szczypta soli;
– cukier (tyle, do jakiego jesteś przyzwyczajony);
– jedno jajo kurze.
Metoda gotowania
Nie ma się co obawiać, że wódka w jakiś sposób wpłynie na smak naleśników: takiej ilości napoju alkoholowego nikt nie zauważy.Dodatkowo wódka spełni swoją funkcję i wyparuje.
Przede wszystkim połącz jajo kurze z cukrem, aż będzie gładkie.Mleko należy nieco wcześniej podgrzać i ostrożnie dodać do głównej masy.
Masło powinno być miękkie.Najpierw dodaj sodę i sól do mąki, dodawaj porcjami do głównej kompozycji.Wymieszaj, wyślij wódkę z dwoma rodzajami oleju.Ponownie wymieszaj i zacznij przygotowywać naleśniki.