Aby barszcz miał piękny rubinowy kolor, należy odpowiednio przygotować smażenie..
Jak to zrobić, mówi nam Julia Arkhipova, ekspertka publikacji sieci Belnovosti w dziedzinie gotowania, kucharza i piekarza czwartej kategorii.
Jak przygotować smażenie barszczu
Po pierwsze, pod żadnym pozorem nie dodawaj buraków do barszczu na początku gotowania, stracą kolor.
Po drugie, smażenia nie należy smażyć, ale gotować na wolnym ogniu pod pokrywką.
Buraki pokrojone w paski podsmażamy trochę, dodajemy bulion lub wodę (tak, żeby buraki nie były całkowicie przykryte) i dusimy pod przykryciem na małym ogniu.Podsmaż marchewkę i cebulę oddzielnie od buraków.
Po trzecie, koncentrat pomidorowy i cukier lepiej dodać do pieczonych buraków, a nie bezpośrednio do barszczu.
Wcześniej ekspert mówił o nietypowym sposobie przygotowania naleśników.