HomeJedzenieWłaśnie TERAZ kwitnie w naszych ogrodach: niewiele osób wie, że jej kwiaty...

Właśnie TERAZ kwitnie w naszych ogrodach: niewiele osób wie, że jej kwiaty są jadalne!

Niektóre rośliny uprawiamy dla ich wyglądu, inne dla ich smaku.

Jak się okazuje, niektóre gatunki łączą w sobie te dwie zalety – są świetnymi ozdobami ogrodowymi, ale mogą też trafić na twój talerz..

Walory kulinarne i estetyczne łączą się na przykład w jukce.

W naszych ogrodach jest często uprawianą rośliną, ale jak podaje portal domekiogrodek, nie każdy wie o jej niezwykłych właściwościach i szerokim zastosowaniu..

Dowiedz się jak możesz wykorzystać jukę w kuchni .

Juka ogrodowa nie tylko do ozdoby

Jukka jest niezwykle popularną rośliną na Słowacji, która zdobi wiele ogrodów ozdobnych.

Pochodząca z Ameryki Północnej roślina doskonale radzi sobie z ekstremalnymi warunkami pogodowymi, takimi jak mróz czy susza. .

Jest łatwa w uprawie, przy odpowiedniej pielęgnacji dorasta do 2 m wysokości i jest pokryta pięknymi kwiatami.

Okres kwitnienia juki trwa od lipca do sierpnia. .

Roślina w tym czasie wypuszcza pęd górujący nad liśćmi, z którego wyrastają białe kwiaty w kształcie dzwonu..

Okazuje się, że te imponujące kwiatostany są nie tylko piękne, ale także bardzo smaczne.

Jedz kwiaty juki dla zdrowia

Kwiaty juki mają świeży, lekko cytrusowy zapach.

Warto spróbować ich przed zjedzeniem, gdyż niektóre są bardziej gorzkie, a następnie wrzucić je do wrzącej wody na kilka minut..

Jeśli smakują dobrze, to nie ma potrzeby – wystarczy je opłukać i dodać np. do sałatki.

Ugotowane płatki tej rośliny mogą być pieczone i smażone, mogą być nadzieniem do ciast, dodawane do gulaszu, zup lub pieczeni, mogą być deserem lub marynowane w taki sam sposób jak ogórki.

Yucca – jadalna i użyteczna roślina

Jednak nie tylko kwiaty juki nadają się do spożycia, choć z pewnością stanowią niezwykle aromatyczny i oryginalny dodatek do potraw..

Ciekawą cechą juki ogrodowej jest to, że należy ona do rodziny szparagowatych i może być spożywana podobnie jak to warzywo..

Nadają się do pędy kwiatowe, które smakują równie pysznie.

W Ameryce jukę uprawia się jako użyteczną roślinę ze względu na jej mocne włókna obecne w liściach, które są wykorzystywane np.do produkcji lin. .

Roślina jest również znana ze swoich właściwości leczniczych , za które była ceniona przez rdzennych Amerykanów.

Na szczególną uwagę zasługuje tutaj korzeń juki.

Podziemna część jukki jest bogata w aktywne związki, takie jak przeciwutleniacze i saponiny. .

Jest używana do produkcji kosmetyków między innymi do pielęgnacji skóry głowy i twarzy.

Ekstrakt z korzenia juki ma właściwości przeciwzapalne, sekretolityczne i oczyszczające , wspomaga układ trawienny i oddechowy.

Tak więc, jeśli również uprawiasz jukę w swoim ogrodzie, nie pozwól, aby jej kwiaty pozostały niezauważone i zacznij je jeść.

Smacznego!

.

Janem
Janem
Dzielę się z Wami wspaniałymi przepisami tradycyjnej polskiej kuchni oraz poradami, jak stworzyć przytulny i stylowy dom. Moje osobiste triki, sprawdzone przez lata, sprawią, że każdy dzień będzie pełen ciepła i smaku. Dołączcie do mnie w tej kulinarnej i domowej podróży!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Nejoblíbenější

Nedávné komentáře