HomeWskazówki dla domuRyż gotowany w plastikowej torebce powoduje następujące zagrożenia dla organizmu

Ryż gotowany w plastikowej torebce powoduje następujące zagrożenia dla organizmu

Czy przypadkiem gotujesz ryż w torebce? Być może zainteresuje Cię fakt, że nie jest to zbyt zdrowe rozwiązanie.Badania naukowe w końcu potwierdziły to, co mogłeś podejrzewać od dawna..

Kultura jedzenia ryżu na Słowacji może nie jest tak silna jak w krajach Dalekiego Wschodu, ale nadal jemy go całkiem sporo jak na europejskie standardy.To bardzo dobrze, ponieważ te białe ziarna są świetnym wsparciem dla zdrowia i prawidłowego funkcjonowania organizmu.Jest tylko jeden mały problem.Nagle producenci ryżu postanowili sprzedawać go w nietypowej formie: podzielony na plastikowe torebki. Wielu osobom od początku nie podobała się ta zagrywka.

Wrzucanie plastiku z jedzeniem do wrzątku wydaje się na pierwszy rzut oka pomysłem z kategorii &#8211 delikatnie mówiąc &#8211 niepotrzebnych.Czy nasze obawy znajdują odzwierciedlenie w rzeczywistości? Niestety tak.Potwierdzają to badania naukowe.Ich wyniki ostatecznie potwierdziły dla nas to, co nieuniknione.Gotowanie ryżu w plastikowych torebkach jest po prostu niezdrowe.

Ryż z dodatkiem plastiku

Nawet ryż, który nie został zapakowany w worki, ale jest niskiej jakości , ma skład, który trudno pochwalić.Według badań naukowych taki drobny ryż często zawiera mikrocząsteczki plastiku: polietylenu, polipropylenu i politereftalanu etylenu.Zamknięcie go w plastikowym opakowaniu jest już prawdziwym przestępstwem.

W szczególności, gdy plastikowe torby są podgrzewane, chemikalia migrują do żywności, która jest w nich zamknięta.Sytuacja staje się naprawdę zła dla organizmu, gdy jakikolwiek tłuszcz dostanie się do garnka z gotującym się ryżem.Wystarczy odrobina oleju, aby rozpuścić chemikalia w plastiku, a na obiad mamy risotto z bisfenolami.

Ryż w torebce.Jakie są zagrożenia?

Konsekwencje regularnego spożywania ryżu gotowanego w woreczku mogą być naprawdę poważne.Według naukowców, w tym aspekcie możemy mówić między innymi o negatywnym wpływie na równowagę hormonalną, chorobach narządów płciowych oraz problemach z płodnością.

Jak więc powinniśmy gotować ryż? Oprócz pozbycia się woreczków, należy pamiętać o jednej rzeczy.Najlepiej wrzucać cząstki do mniejszej ilości wody niż jesteśmy do tego przyzwyczajeni.W ten sposób &#8222nie uciekną&#8221 nam żadne zdrowotne substancje i będziemy mogli cieszyć się ich dobroczynnym wpływem na organizm.Na jedną filiżankę ziaren potrzebujemy tylko około 1,5 filiżanki wody.Oczywiście musimy uważać, aby jej nie przypalić!.

.

Janem
Janem
Dzielę się z Wami wspaniałymi przepisami tradycyjnej polskiej kuchni oraz poradami, jak stworzyć przytulny i stylowy dom. Moje osobiste triki, sprawdzone przez lata, sprawią, że każdy dzień będzie pełen ciepła i smaku. Dołączcie do mnie w tej kulinarnej i domowej podróży!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Nejoblíbenější

Nedávné komentáře