Prosty przepis na miękki, puszysty biszkopt, który pokochasz.
Idealny do przygotowywania ulubionych ciast i tortów z nadzieniem.
Prosty przepis na idealnie puszysty biszkopt z kanału youtube Delizia arabe.
Biszkopt nie rozrywa się, nie pęka i jest idealny do domowych bułeczek lub jako baza do domowych ciast i plastrów.
Do ciasta biszkoptowego potrzebujemy:
5 jajek o temperaturze pokojowej.
szczypta soli.
100 g cukru granulowanego.
7,5 g cukru waniliowego.
60 ml oleju roślinnego.
50 ml mleka.
100 g zwykłej mąki.
8 g proszku do pieczenia.
Do podania
Bita śmietana.
Krem maślany.
Krem budyniowy.
Twarożek.
Dżem.
Lukier czekoladowy.
Owoce.
Wyroby cukiernicze do dekoracji.
Procedura:
Zacznij od nasmarowania blachy do pieczenia (38 x 30 cm) olejem roślinnym.
Wyłóż wnętrze papierem do pieczenia.
Do miski wbij jajka. Dodaj sól, cukier i cukier waniliowy.
Mikserem ubijaj przez 8-10 minut , aż uzyskasz spienioną białą masę.
Następnie wlej olej i mleko do mieszaniny.
Mieszaj mieszaninę mieszaj powoli od góry do dołu trzepaczką , aby nie opadła.
Przesiej stopniowo mąkę i proszek do pieczenia przez sito.
Delikatnie wymieszać, aż mąka zniknie.
Wylej ciasto na blachę do pieczenia i wyrównaj.Umieść blachę do pieczenia w nagrzanym piekarniku.
Piec przez 10-15 minut (nie dłużej) w temperaturze 180°C.
Po upieczeniu wyjąć biszkopt z formy.
Przykryj czystą ściereczką do naczyń i odwróć biszkopt papierem do góry.
Usuń papier i pozostaw do ostygnięcia.
Przygotowany biszkopt może być wypełniony różnymi kremami lub posmarowany dżemem lub innym nadzieniem.
Można go zwinąć lub pozostawić poziomo i podawać według uznania.
Życzymy smacznego!
Instrukcje wideo
.