Zrób szybkie bułeczki w domu, które są łatwe w przygotowaniu i wypełnią cały dom swoim aromatem.
Odkąd używam tego pysznego przepisu, nie jemy w domu żadnych innych wypieków.
Fantastyczny przepis na chrupiące domowe wypieki z kanału youtube Food Language.
Ponadto, jeśli byłeś na wakacjach w Chorwacji, być może natknąłeś się na te bułeczki w lokalnych piekarniach.Jeśli jesteś fanem tych wypieków, pokochasz ten przepis.
Potrzebujesz:
2,5 szklanki mąki pszennej chlebowej (320 g).
3/4 szklanki + 2 łyżki wody (210 ml).
1 łyżeczka świeżych drożdży (3 g) lub 1/2 łyżeczki suszonych drożdży (2 g).
1 łyżeczka cukru granulowanego.
1 łyżeczka soli.
Opcjonalnie do posypania:.
Sól gruboziarnista.
Nasiona do smaku.
Zioła do smaku.
Wskazówka redaktora:.
Do ciasta można również dodać prażoną i ostudzoną cebulę lub posiekane oliwki.
Procedura:
Wlej wodę do miski. Pokrusz drożdże i dodaj cukier.
Mieszać widelcem, aż drożdże się rozpuszczą.
Wsyp mąkę i sól.Wymieszaj wszystko razem łyżką.
Po prostu ugniataj ciasto, nie musimy go ugniatać.
Przykryj miskę z ciastem folią spożywczą i pozostaw do wyrośnięcia na 30 minut.
Gdy czas dobiegnie końca, zanurzyć dłoń w wodzie i rozciągnąć ciasto z czterech stron i złożyć je do środka (patrz wideo).
Uderz ciasto na środku kilka razy podnieś ręką i umieść w misce.
Ponownie przykryj miskę folią spożywczą i odstaw na 30 minut.
Po upływie tego czasu powtórz cały proces ponownie.
Przykryj miskę z ciastem folią spożywczą i pozostaw do wyrośnięcia na 2 godziny.
Posyp powierzchnię roboczą mąką.Umieść wyrośnięte ciasto na stolnicy.
Następnie złóż ciasto i pokrój na 6 równych części.
Z każdej części uformuj kulkę.
Umieścić kulki na posypanej mąką macie, przykryć i odstawić na 10 minut.
Po dziesięciu minutach delikatnie rozciągnij ciasto i dociśnij krawędź do środka , aby uzyskać pożądany kształt (patrz wideo).
Umieść bułeczki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Przykryć ściereczką do naczyń i pozostawić do wyrośnięcia na 30 minut.
Zrób nacięcie na środku bułki ostrym nożem.
Skropić wodą i posypać wierzch mąką.
Przykryj kolejną blachą do pieczenia i umieść w nagrzanym piekarniku.
Piec przez 20 minut w temperaturze 230°C .Po upływie tego czasu zdejmij górną blachę do pieczenia.
Piec przez kolejne 10 minut w temperaturze 200°C ..
Możemy służyć.
Życzymy dobrego smaku!
Instrukcje wideo
.