Przedstawiamy prosty przepis na wyśmienite domowe bułeczki maślane.
W naszym domu wszyscy jesteśmy miłośnikami świeżych bułeczek, więc robię je przynajmniej co drugi dzień.
Wyjątkowy przepis na puszyste bułeczki z kanału youtube Aroma von Brot.
Potrzebujesz:
100 ml ciepłej wody.
150 ml ciepłego mleka.
1 duże jajko.
1 łyżka suchych drożdży.
400 g zwykłej mąki.
2 łyżki granulowanego cukru.
1 łyżeczka soli.
50 g masła.
olej roślinny.
80 g masła.
1 duże jajko.
Procedura:
Do miski wlej ciepłą wodę i ciepłe mleko i dodaj jajko.
Następnie dodaj drożdże i dobrze wymieszaj.
Gdy drożdże się rozpuszczą, wsyp mąkę, dodaj sól i cukier.
Dokładnie wymieszać szpatułką, przykryć ściereczką i odstawić na 15 minut.
Po upływie tego czasu dodaj masło do ciasta i ugniataj ręcznie.
Przenieś ciasto na stół i kontynuuj wyrabianie.
Nasmaruj miskę olejem i umieść w niej ugniecione ciasto, aż będzie gładkie.
Następnie przykryj miskę folią spożywczą i ściereczką do naczyń i pozostaw do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na godzinę.
Po upływie czasu wyciśnij powietrze z ciasta i ugniataj na stole.
Następnie podziel ciasto na dwie równe części.
Uformuj ciasto w kulę, przykryj ściereczką i odstaw na 15 minut.Nasmaruj formę do pieczenia olejem.
Rozwałkuj ciasto wałkiem i podziel na 16 równych części.
Umieść gałkę masła na krawędzi ciasta i zwiń.
Umieść bułki w naczyniu do pieczenia. Powtórz proces z drugim ciastem.
Posmaruj bułki olejem, przykryj ściereczką i odstaw na 40 minut.
W mniejszej misce roztrzep jajko i posmaruj nim wierzch ciasta.
Umieść formę w piekarniku rozgrzanym do 190°C i piecz przez 25 minut.
Możemy służyć.
Życzymy dobrego smaku!
Instrukcje wideo można znaleźć TUTAJ.
.