HomeInteresująceJagody nie są dla każdego.Niektórzy z nas powinni ich unikać

Jagody nie są dla każdego.Niektórzy z nas powinni ich unikać

Wśród wielu wspaniałych właściwości borówek, istnieje kilka, które powstrzymują niektórych ludzi przed sięganiem po te smaczne jagody.Warto o tym wiedzieć, zanim zaczniemy niekontrolowanie objadać się fioletowymi, soczystymi owocami.Może to my jesteśmy tymi, którym nie wolno tego robić.

Patrząc na właściwości jagód, nie sposób oprzeć się wrażeniu, że ten leśny produkt jest w istocie przysmakiem samym w sobie.Inne owoce mogą pozazdrościć jej zakresu tych korzyści.Borówki są bogate w witaminy (A, B, C, E, PP), minerały (magnez, miedź, selen, żelazo i wapń) oraz antocyjany, które mają właściwości przeciwutleniające i przeciwnowotworowe.Są rewelacyjne dla skóry, wzroku, mózgu i prawidłowego poziomu cholesterolu.

To wszystko brzmi bardzo imponująco, prawda? Dlaczego więc wciąż powtarzamy, że niektórzy ludzie nie powinni spożywać borówek? Cóż, to nie jest nasza opinia, to niepodważalny fakt.Co więcej, dotyczy to nawet więcej niż jednej grupy osób.To smutne, ale prawdziwe; warto o tym wiedzieć, bo konsekwencje nieprzestrzegania tych zasad są przykre.

Jagody nie są dla każdego

Na początek krótki truizm.Oczywiście borówki nie powinny być spożywane przez osoby uczulone na ten owoc.Na szczęście takie wykluczenia ze spożycia są bardzo rzadkie.Należy jednak zaznaczyć, że kolejne przeciwwskazanie dotyczy nietolerancji fruktozy, w którą borówki są bogate.Chociaż owoc ten ma niski indeks glikemiczny, nie zaleca się spożywania go podczas przyjmowania leków na cukrzycę.

Borówki nie powinny być również spożywane przez osoby cierpiące na choroby nerek.Dlaczego? Taka choroba często oznacza wysoki poziom potasu, a jagoda ma go aż 90 mg na 100 g produktu.Należy zatem zachować szczególną ostrożność podczas stosowania diety o niskiej zawartości potasu.

Co ciekawe, lekarze zabraniają również spożywania borówek osobom cierpiącym na fawizm.Ta rzadka choroba dotyka głównie rośliny strączkowe (stąd fawizm nazywany jest chorobą fasoli fava), ale jak się okazuje, borówki są również dodawane do zakazanych produktów w tym przypadku.

.

Janem
Janem
Dzielę się z Wami wspaniałymi przepisami tradycyjnej polskiej kuchni oraz poradami, jak stworzyć przytulny i stylowy dom. Moje osobiste triki, sprawdzone przez lata, sprawią, że każdy dzień będzie pełen ciepła i smaku. Dołączcie do mnie w tej kulinarnej i domowej podróży!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Nejoblíbenější

Nedávné komentáře