HomeInteresująceCud, który omijamy w sklepie.Leczy stany zapalne i pomaga schudnąć

Cud, który omijamy w sklepie.Leczy stany zapalne i pomaga schudnąć

Świeży imbir jest bardzo często wykorzystywany do przygotowywania rozgrzewających naparów oraz jako remedium na infekcje.Zastosowanie tej aromatycznej przyprawy jest jednak znacznie szersze.W jaki sposób imbir może wzbogacić jedzenie i napoje?

Jak używać imbiru w kuchni?

Jak łatwo się domyślić, świeży imbir jest bardziej wartościowy niż mielony, suszony korzeń.Ma bardziej wyrazisty, ostry smak i silny aromat.Dlatego też zazwyczaj dodaje się go do potraw w niewielkich ilościach, ponieważ może łatwo zdominować ich smak.Jest szczególnie ważny w kuchni orientalnej i indyjskiej.Należy go obrać, a następnie pokroić w kostkę, plasterki lub zetrzeć na tarce.

Jak przygotować solankę imbirową?

Delikatnie zmiażdżone korzenie zalewamy wrzątkiem i odstawiamy do ostygnięcia.Im dłużej się czeka, tym bardziej wyrazisty smak (najlepiej smakuje następnego dnia, gdy pali w gardle).Można go pić jako napój jednorodny lub tworzyć z niego mieszanki, np.Z miodem, sokiem z cytryny, kandyzowaną pigwą lub innymi owocami.Świeży imbir jest cenionym składnikiem herbaty, a także znanego napoju leczniczego o nazwie &#8222złote mleko&#8220.

Przepis na sos imbirowy

Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek, dodajemy 2 – 3 łyżki drobno startego imbiru i inne ostre przyprawy do wyboru, np. zmiażdżony czosnek, paprykę i cebulę.Warto zagęścić mąką.Szczególnie polecany do dań rybnych i warzywnych, np.Polecany jest również do mieszanych warzyw podawanych z ryżem.Sosowi imbirowemu można również nadać słodko-pikantny charakter, dodając 1-2 łyżki miodu.W takiej formie podawany jest m.in. z drobiem.

Zupy i kremy z imbirem

Świeży imbir jest dobrym dodatkiem do wielu zup i kremów.Poprawia ich smak i aromat.Szczególnie nadaje się do zup dyniowych gotowanych na bazie bulionu z cebulą i kremem z marchwi.

Zastosowanie imbiru jest oczywiście znacznie szersze.Świeży korzeń służy między innymi do przygotowywania marynat, jest składnikiem sosów mięsnych, a także potraw z grilla.Znane zastosowania obejmują przyprawianie grillowanego łososia i grillowanego indyka.

W czym pomaga świeży imbir?

Imbir jest cenionym lekarstwem na przeziębienia i wszelkiego rodzaju infekcje.Pomaga przy kaszlu, ponieważ rozrzedza wydzielinę w drogach oddechowych i ułatwia odkrztuszanie.Działa napotnie, przeciwgorączkowo i przeciwwirusowo.Stymuluje metabolizm (pomaga w infekcjach żołądkowo-jelitowych, a także w odchudzaniu).Obniża poziom cholesterolu.Ma działanie przeciwwymiotne.

Gdzie przechowywać kłącza imbiru?

Imbir powinien być przechowywany w lodówce.Najlepiej umieścić go w plastikowej torbie, ale owiniętej ręcznikiem papierowym.Może wtedy zachować swój okres przydatności do spożycia nawet przez kilka tygodni.

Oczywiście najrozsądniej jest kupować go regularnie w sklepie w ilościach, które zużyjemy w ciągu kilku dni.Imbir nadaje się do zamrażania.Można go nawet zmiażdżyć i umieścić w tackach na kostki lodu.

Kto powinien unikać spożywania kłącza imbiru?

Imbir należy do przypraw, które powinny być stosowane racjonalnie, z zachowaniem ostrożności.Dotyczy to zwłaszcza osób z wrzodami żołądka i dwunastnicy, a także zmagających się z refluksem.Osoby zażywające leki na obniżenie ciśnienia krwi powinny skonsultować jego spożycie z lekarzem.

.

Janem
Janem
Dzielę się z Wami wspaniałymi przepisami tradycyjnej polskiej kuchni oraz poradami, jak stworzyć przytulny i stylowy dom. Moje osobiste triki, sprawdzone przez lata, sprawią, że każdy dzień będzie pełen ciepła i smaku. Dołączcie do mnie w tej kulinarnej i domowej podróży!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Nejoblíbenější

Nedávné komentáře