Nie opłaca się przechodzić obok nich obojętnie.Nie tylko poprawiają trawienie, są bombą witaminową, ale też działają przeciwstarzeniowo i dodają subtelnej śmiałości sałatkom dzięki swoim pikantnym tonom.Nie żałuj sobie, możesz jeść je garściami.A mówimy o. liściach rukoli.
Czas zmniejszyć dystans do zielonych liści.Niestety, wciąż cieszą się one złą sławą, być może przez wielu kojarzone z dietami cud sprzed lat, kiedy to sałata była wyznacznikiem restrykcyjnych planów żywieniowych.Dziś wiemy, że diety nie mają wiele wspólnego z głodówkami, a samą sałatę warto włączyć do swojej diety, bo jest po prostu bardzo zdrowa.I choć to ‚tylko‘ zielone liście, to uważa się je za najzdrowsze warzywa na świecie.Obejmuje to rukolę, którą można uprawiać w domowym ogrodzie i która jest świetna między innymi dla zdrowia jelit.
Na co jest dobra rukola? Właściwości zdrowotne zielonych warzyw liściastych
Badania opublikowane w „ Nature Chemical Biology“ sugerują, że zielone warzywa liściaste, w tym rukola, zawierają sulfochinozę (SQ), unikalny związek cukrowy, który ma korzystny wpływ na bakterie jelitowe, stymulując je do pracy, poprawiając w ten sposób trawienie i przyspieszając metabolizm.Co więcej, regularne spożywanie rukoli może zmniejszyć ilość złych bakterii odpowiedzialnych za niektóre choroby.
Zielone warzywa liściaste, w tym rukola, są uważane za żywność przeciwzapalną, co oznacza, że są bogate w związki, które mogą pomóc zmniejszyć przewlekły stan zapalny.Susan Bowerman, dyrektor ds. edukacji i szkoleń żywieniowych w Herbalife, wyjaśnia na stronie parade.com, że warzywa te są bogate w fitoskładniki i betakaroten, który organizm przekształca w witaminę A, gdy jest potrzebna, a także minerały i błonnik.i wodę.Ponadto badania naukowe potwierdzają związek między regularnym spożywaniem zielonych warzyw liściastych a długowiecznością.
Dlaczego jeszcze warto jeść rukolę każdego dnia? 100 gramów zielonych liści pokrywa 100 procent dziennego zapotrzebowania na witaminę K, 50 procent zapotrzebowania na witaminę A oraz 25 procent dziennego zapotrzebowania na witaminę C i kwas foliowy.Rukola ma również właściwości bakteriobójcze, a związki odpowiedzialne za tę właściwość są również związane z jej charakterystycznym pikantnym smakiem.
Z czym najlepiej smakuje rukola? Zastosowanie rukoli w kuchni
Rukola, podobnie jak wiele innych zielonych liści, doskonale nadaje się jako baza do odważnego pesto.Najczęściej spożywana jest na surowo jako dodatek do sałatek, kanapek, pizzy czy koktajli warzywno-owocowych.Rukola ma łagodnie pikantny smak, więc dobrze komponuje się z wieloma potrawami, wystarczy kilka małych listków, aby odświeżyć i nadać smak potrawie.
Rukolę można również gotować.Nadaje się do krótkotrwałego smażenia, najlepiej na oliwie z oliwek lub oleju rzepakowym.Tak przygotowaną można podawać z sałatką z pieczonych pomidorów lub miękkich serów.Jeśli zastanawiasz się nad prostym sposobem włączenia rukoli do diety, dodaj ją np. do pieczeni pod koniec smażenia, włóż między kromkę a plaster wędliny lub posyp nią zupę pomidorową (podobnie jak natką pietruszki).
.