HomeJedzenie80% osób pijących cafe au lait popełnia ten błąd: znajdź właściwy sposób

80% osób pijących cafe au lait popełnia ten błąd: znajdź właściwy sposób

Wiele osób lubi kawę z mlekiem.Ale często w trakcie przygotowywania napoju popełniają błąd.

W efekcie otrzymany produkt nie jest takiej jakości, jakiej byśmy sobie życzyli..

O prawidłowym sposobie gotowania poinformowała Julia Arkhipova, ekspertka publikacji sieci Belnovosti w dziedzinie gotowania, kucharka i piekarz czwartej klasy.

Jeśli pracujemy z Turkiem o pojemności 120 ml, to wlewamy do niego 110 ml wody i dodajemy 11 gramów mielonej kawy.

Zalecane jest mleko o zawartości tłuszczu 2,5% i zawartości białka 3%.Dodać 20 ml, chociaż można dodać trochę więcej lub mniej (w zależności od upodobań).

Mleko, szczególnie schłodzone, należy dodać od razu po zaparzeniu kawy i przelaniu jej do filiżanki (kawa w tym przypadku nadal się parzy).

Jeśli jednak zimne mleko zostanie wlane bezpośrednio do gorącego napoju, temperatura kawy gwałtownie spadnie, a zaparzanie zostanie zatrzymane.

W rezultacie część smaku zostanie utracona, a napój stanie się po prostu „wodnisty“.

Jeśli kilka minut po nalaniu kawy do filiżanki dodamy schłodzone mleko, smak będzie lepszy, ale nadal nie idealny.

Dlatego istnieje takie zalecenie: po nalaniu zaparzonej kawy do filiżanki należy odstawić napój na kilka minut, a następnie dodać lekko ciepłe mleko.

Janem
Janem
Dzielę się z Wami wspaniałymi przepisami tradycyjnej polskiej kuchni oraz poradami, jak stworzyć przytulny i stylowy dom. Moje osobiste triki, sprawdzone przez lata, sprawią, że każdy dzień będzie pełen ciepła i smaku. Dołączcie do mnie w tej kulinarnej i domowej podróży!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Nejoblíbenější

Nedávné komentáře