Wystarczy jeden nawóz zielony posadzony na działce, a może uchronić Cię przed wieloma problemami..
Mówimy o musztardzie – za jednym zamachem może „wyleczyć“ ból głowy letniego mieszkańca spowodowany chorobami, szkodnikami i chwastami.
Kiedy siać
Ze względu na to, że roślina ta dobrze toleruje niskie temperatury, można ją wysiewać już na początku maja.
Gdzie siać
Jeśli chcesz uzyskać realne korzyści z musztardy, upewnij się, że rośnie ona w okolicy przez 3 tygodnie.
Zanurz nasiona zielonego nawozu w ziemi, w której planujesz później uprawiać pomidory, paprykę, bakłażany, ogórki, cukinię, dynię, arbuzy, melony i dynie.
Po 3 tygodniach zieloną masę musztardową należy pokroić, posiekać, rozprowadzić po powierzchni i wykopać.Głębokość kopania powinna wynosić 3-4 centymetry – jeśli zignorujesz zalecenie i posadzisz zieloną masę głębiej niż to konieczne, wpłynie to negatywnie na proces rozkładu i odpowiednio zmniejszy skuteczność nawozu.
Po zakończeniu obficie podlej teren i odczekaj kolejny tydzień przed sadzeniem warzyw.
Jak to działa
Gorczyca zapobiega rozwojowi chwastów, uwalniając do gleby glikozydy – substancje hamujące rozwój szkodliwych roślin.
Olejki eteryczne z gorczycy hamują rozprzestrzenianie się chorób, takich jak czarna nóżka, zgnilizna korzeni, więdnięcie, ryzoktonia i parch.
Ponadto musztarda skutecznie odstrasza szkodniki, zwłaszcza nicienie i drutowce.
Wcześniej przypominaliśmy o konieczności dokarmiania truskawek po zbiorach.