HomeJedzenieZnacznie smaczniejsze niż frytki: jak gotować paluszki ziemniaczane w piekarniku

Znacznie smaczniejsze niż frytki: jak gotować paluszki ziemniaczane w piekarniku

Istnieje stosunkowo zdrowa alternatywa dla chipsów.

Mówimy o paluszkach ziemniaczanych, które są dość proste w przygotowaniu..

Brak szkodliwych składników i gotowanie bez smażenia w głębokim tłuszczu sprawia, że ​​ta przekąska jest znacznie bezpieczniejsza dla organizmu niż chipsy.

Jednocześnie samodzielnie przygotowane przekąski są o wiele bardziej apetyczne niż plastry ziemniaków smażone na oleju.

Przepisem na ciekawą przekąskę podzieliła się Julia Arkhipova, ekspertka publikacji sieci Belnovosti z zakresu gotowania, kucharka i piekarz czwartej klasy.

Przepis na paluszki ziemniaczane

Najpierw musisz ugotować 300 gramów ziemniaków w mundurkach.Czas trwania tego etapu powinien wynosić około pół godziny.

Gotowe ziemniaki należy obrać i posiekać.Aby osiągnąć drugi wynik, musisz użyć tarki (strony z małymi otworami).

Podczas gdy masa ziemniaczana ochładza się, połącz 300 gramów mąki z pokrojonym w kostkę zimnym masłem (150 gramów).Za pomocą widelca rozgnieć mieszaninę.

Połączyć dwie powstałe masy (mąkę ziemniaczaną i maślaną), posolić to ciasto.Można dodać posiekane ząbki czosnku i dowolne przyprawy.

Ciasto zawinięte w folię pozostawić w lodówce na 60 minut.

Następnie odłóż tę podstawę na blat.Rozwałkuj ciasto.Powinieneś dostać „arkusz“, którego grubość wynosi około pół centymetra.

Za pomocą noża zamień „liść“ w zbiór małych prostokątów.Są to te same pałeczki, które należy położyć na blachach do pieczenia i włożyć do piekarnika na jedną trzecią godziny.Temperatura powinna wynosić 180 stopni.

Efektem końcowym będą smakowicie wyglądające przekąski: złociste i oczywiście bardzo smaczne.

Janem
Janem
Dzielę się z Wami wspaniałymi przepisami tradycyjnej polskiej kuchni oraz poradami, jak stworzyć przytulny i stylowy dom. Moje osobiste triki, sprawdzone przez lata, sprawią, że każdy dzień będzie pełen ciepła i smaku. Dołączcie do mnie w tej kulinarnej i domowej podróży!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Nejoblíbenější

Nedávné komentáře