HomeJedzenieZdrowa domowa chalamada: Bez chemii nawet zimą smakuje jak świeżo przygotowana!

Zdrowa domowa chalamada: Bez chemii nawet zimą smakuje jak świeżo przygotowana!

Przygotuj chalamadę w domu według naszego sprawdzonego przepisu.

Przygotowanie jest proste, a powstałym produktem będziesz cieszyć się przez długi czas.

Doskonały przepis na najsmaczniejszą domową chalamadę z kanału YouTube Recipes CVR – Centrum Edukacji Rodzinnej.

Potrzebujemy:

1 kg białej kapusty.

1kg pomidorów.

800 g ogórków.

3-4 papryki.

2 cebule (lub 1 duża).

2-3 marchewki.

3-4 łyżki soli.

3-4 łyżki brązowego cukru.

3 łyżki oleju roślinnego.

5 łyżek octu jabłkowego (1-2 łyżki na szklankę 700 ml).

czarne ziarna pieprzu.

Procedura:

Dokładnie umyj ogórki pod bieżącą wodą.Następnie wkładamy ogórki do miski z wodą i odstawiamy..

Trzeba spróbować ogórków, czy nie są gorzkie.Kapustę pokroić (lub zetrzeć) na cienkie paski.

Marchewkę zecieramy na grubej tarce i dodajemy do miski z kapustą.

Paprykę oczyścić , usunąć nasiona i pokroić w plasterki.

Do kapusty dodać obraną cebulę w cienkie plasterki i warzywa.

Odetnij końcówki z ogórków i pokrój w cienkie plasterki..

Do pojemnika z warzywami (jeszcze bez ogórków) dodać 1,5 łyżki soli, 2 łyżki cukru i dobrze wymieszać ręcznie..

Następnie dodajemy ogórki do mieszanki warzywnej i dokładnie mieszamy.

Pomidory pokroić, dodać do warzyw, wymieszać i odstawić na godzinę..

W międzyczasie sterylizujemy słoiki i pokrywki..

Po godzinie chalamadę bez soku przekładamy do garnka i podgrzewamy do temperatury ok. 80-90°C.

Dodać olej, wymieszać i podgrzać warzywa..

Następnie dodać 1 łyżkę soli, czarnego pieprzu i dobrze wymieszać..

Zmniejsz temperaturę, dodaj 5 łyżek octu i wymieszaj.

Posmakuj mieszanki i opcjonalnie dopraw..

Podgrzewamy chalamadę , aż będzie gorąca.

Następnie chalamadę przekładamy do gorących szklanek i delikatnie dociskamy łyżką.

Szklanki wkładamy do garnka z wodą (woda musi mieć taką samą temperaturę jak chalamada) wyłożonego ręcznikiem.

Następnie przykryj szklanki pokrywkami i delikatnie dokręć..

Gotujemy na małym ogniu 10 minut..

Po upływie tego czasu szczelnie dokręć pokrywki.

Przykryj szklanki kocem i poczekaj, aż ostygną.

Chalamada może być spożywana w czasie krótszym niż dwa tygodnie..

Życzymy dobrego apetytu!

Poradnik wideo:.

Janem
Janem
Dzielę się z Wami wspaniałymi przepisami tradycyjnej polskiej kuchni oraz poradami, jak stworzyć przytulny i stylowy dom. Moje osobiste triki, sprawdzone przez lata, sprawią, że każdy dzień będzie pełen ciepła i smaku. Dołączcie do mnie w tej kulinarnej i domowej podróży!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Nejoblíbenější

Nedávné komentáře