Masz dość standardowej jajecznicy?.
Bez niespodzianki! Każde danie przestaje wydawać się apetyczne, jeśli jest często spożywane..
Ale nie rezygnuj ze śniadania jajecznego! Po prostu przygotuj jedzenie inaczej.
Zrób nie jajecznicę, ale żółtko na „chmurce“.
To danie ma ciekawy wygląd i jasny smak.
Poza tym w „chmurze“ nie ma dodatkowych kalorii.A to wynika z braku konieczności stosowania dużych ilości oleju.
Julia Arkhipova, ekspertka w dziedzinie kulinarnej publikacji internetowej Belnovosti, kucharka i piekarz czwartej kategorii, opowiedziała o niezwykłej opcji przygotowywania jajek.
Przepis na żółtko w chmurce
Weź kilka kurzych jaj.Oddziel białka od żółtek.
Przetwarzaj pierwszy składnik za pomocą miksera.Przezroczysta i lepka masa powinna zmienić się w białą i zwiewną o stabilnych szczytach.
Podziel tę bazę na kilka porcji.Liczba tych ostatnich powinna odpowiadać liczbie żółtek.
Weź blachę do pieczenia, połóż na niej papier pergaminowy nasmarowany olejem roślinnym i z każdej porcji białka „zbuduj“ „gniazdo“.
Następnie w każdej „chmurce“ zrób małą dziurkę i włóż do niej żółtko.Posolić „gniazda“.Możesz użyć dodatkowych składników (na przykład sera lub nasion sezamu).
Włóż blachę do piekarnika nagrzanego do 200 stopni.Czas pieczenia powinien wynosić około kwadransa.
Efektem końcowym będzie niezwykle piękne i bardzo smaczne danie – idealny zamiennik zwykłej jajecznicy.